Polamatic: giet je foto’s in een oud Polaroid-jasje

Polamatic is een iPhone-app die je behalve kleurenfilters ook ouderwetse Polaroid-randen om foto's laat kiezen. Je hebt de keuze uit 12 kaders, 12 kleurenfilters en verschillende lettertypes voor het onderschrift.

Polamatic Polaroid-app voor iPhoneEven lijkt het alsof Polaroid, de fabrikant van de foto’s die je moest wapperen waarna je er in de witruimte onder iets bij kon zetten, zelf een nieuwe iPhone-app heeft uitgebracht. Polamatic zet trots in zijn App Store-beschrijving dat de app ‘made in Polaroid’ is, maar de nieuwe app heeft niks officieels met het cultfototoestel van doen. De grote overeenkomst is dat je automatisch een witte rand met tekst erop om je foto heen plakt, en het type rand net zoals het kleurenfilter van de foto zelf kan kiezen.


Je hebt keuze uit twaalf randen die je om de foto kan doen, met schetsende namen als ‘Almost new’, ‘Dusty’ en ‘I sat on it’. Sommige randen zijn niet erg subtiel, maar als je dat juist je ding is, kan je in de instellingen van de app terecht voor nog eens twee pakketten met randen die je in-app kan kopen voor 79 cent per stuk. De pakketten van opnieuw twaalf randen, herbergen bijvoorbeeld een totaal bruin venster dat is opgemaakt als een oud affiche, of juist een felle discokleur.

Je kan ook 79 cent spenderen aan een nieuw stel kleurenfilters die je eveneens van tevoren kan zien in de app, maar de vraag is of je dat moet doen. De filters zijn niet het sterkste punt van de app. Op verschillende foto’s valt ons vooral op, dat de kleurenlaagjes wel heel erg op elkaar lijken en dat ze een wat kunstmatige indruk wekken. Gelukkig bedient de app intuïtief en zie je meteen het resultaat van een filter op je foto, zonder dat je het effect meteen opslaat. Hetzelfde geldt voor de randen om de foto heen.

Voor het onderschrift van de foto heb je verschillende soorten lettertypen, maar eigenlijk zijn er maar twee die een beetje handgeschreven overkomen: Marker Felt (het standaard notitie-lettertype van de iPhone) en Hand of Sean. De rest is modern of in ieder geval zo strak dat het een beetje uit de toon valt met het nostalgische effect in de rand en op de foto. Wel heel aardig is dat de tekst automatisch kleiner wordt als je meer schrijft. En dat je de foto en rand nog verder kan bewerken als je je huidige versie al hebt opgeslagen in het fotoalbum, of hebt gedeeld op Twitter, Flickr, Tumblr, Instagram of per e-mail.

Downloaden: Polamatic – Made In Polaroid (€0,79)

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.