CellScope: gebruik je iPhone als microscoop

Met CellScope maak je van je iPhone een microscoop met internetmogelijkheden. Dit is vooral handig voor doktoren in derdewereldlanden, die zo op makkelijke wijze gemaakte foto's van cellen doorsturen naar een groot ziekenhuis.

Gebruik je iPhone als microscoop.Het aantal mogelijkheden van je iPhone in combinatie met een accessoire lijkt wel eindeloos. Eerder bleek al dat je telefoon makkelijk te veranderen is in een irisscanner, bloedglucosemeter en een middel om blindheid mee te voorkomen. CellScope is de nieuwste toevoeging aan de lijst: dit stukje hardware verandert je iPhone in een microscoop met netwerkmogelijkheden.


CellScope is een project van UC Berkeley, een Universiteit in Californië. Door het accessoire aan je iPhone te koppelen en een bijbehorende app te starten is het mogelijk om je telefoon als een microscoop te gebruiken. Omdat je een smartphone hiervoor gebruikt ben je in staat om getoonde beelden direct door te sturen via een mobiele dataverbinding. Op deze manier kan bijvoorbeeld een huisarts in een dorp direct beelden delen met een groot ziekenhuis.

Microscopen die beelden vastleggen zijn erg duur. Het kan zelfs duizenden euro’s kosten om een budgetmicroscoop uit te rusten met een manier om draadloos te communiceren. Dit maakt CellScope een goed alternatief voor artsen in ontwikkelingslanden. In deze landen bevinden zich ook aanzienlijk minder doktoren, waardoor communicatie via een mobiele dataverbinding veel kan betekenen.

Foto: Scott Silverman

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.