Review: Apple in-ear koptelefoon met microfoon

Eigenlijk zou hier een review moeten staan van de ZAGG Z.buds, de nieuwe oordopjes van ZAGG die in vier kleuren te koop zijn. Maar het reviewexemplaar bleek een krakend geluid te veroorzaken, zodat er weinig te testen viel. Ze komen binnenkort langs in de herkansing. Marco Snels (Destiny) maakte daarom een review van de Apple […]

Apple In-Ear earphones (MA850) - verpakkingEigenlijk zou hier een review moeten staan van de ZAGG Z.buds, de nieuwe oordopjes van ZAGG die in vier kleuren te koop zijn. Maar het reviewexemplaar bleek een krakend geluid te veroorzaken, zodat er weinig te testen viel. Ze komen binnenkort langs in de herkansing. Marco Snels (Destiny) maakte daarom een review van de Apple in-ear koptelefoon met microfoon: ook een in-ear model, maar van Apple zelf.

Als eerste wil ik even melden dat ik deze oordopjes heb getest met hoge kwaliteit WAV-bestanden. Oordopjes zijn belangrijk, maar ook de kwaliteit van de nummers zelf. Veel gedownloade mp3-nummers zijn van lage kwaliteit en daarmee kun je deze oordopjes niet goed testen. Ik gebruik daarom studiokwaliteit wav-bestanden.


Eerste indruk

Apple In-Ear earphones (MA850)Bij het zien van het doosje ben je eigenlijk al verkocht. Het doosje ziet er mooi uit en de oordopjes zelf vallen meteen op. Na het openen van het doosje tref je, naast de oordopjes zelf, ook een boekje, stickers, extra mesh caps en ear tips in drie verschillende maten (S, M, L) aan. Het valt wel meteen op dat de draden nogal dun zijn.

Draagcomfort

Standaard zitten de medium ear tips op de oordopjes; deze zitten bij mij ook het beste. De small en large ear tips zitten in het kokertje. Voordat ik deze Apple-oordopjes gebruikte ik altijd de Sennheiser cx300 in ear-oordopjes. Deze oordopjes zaten al goed, maar de Apple in-ear oordopjes zitten echt fantastisch. Totaal geen irritatie aan de oren en ze blijven perfect zitten. Het indoen is ook erg eenvoudig.

De control unit

De control unit zit vast aan de draad van het rechteroordopje. Met deze control unit kun je verschillende handelingen uitvoeren:

 • Volume harder/zachter (+ en -)
 • Play/Pause (1 keer klikken )
 • Volgende nummer (2 keer klikken)
 • Vorige nummer (3 keer klikken)

Persoonlijk vind ik dat de control unit iets te hoog zit: hij ligt als het ware op je schouder. Hierdoor is het wat moeilijker om het volume, play/pause etc te regelen. En ook belangrijk om rekening mee te houden: de volumebediening op de control unit werkt niet op de iPhone of de iPhone 3G!

Geluidskwaliteit

Op internet is veel te lezen over de geluidskwaliteit van de oordopjes. Veel mensen klagen over de bass-weergave: er zou totaal geen bass in zitten. Standaard klopt dit ook: toen ik de oordopjes voor de eerste keer beluisterde was de bass inderdaad erg vlak. Ik heb dit zelf opgelost door de EQ in de iPhone (via Instellingen > iPod > Equalizer) op ‘Rock’ te zetten en de oordopjes iets verder in mijn oren te duwen. Hierdoor wordt de bass wel erg mooi en vol. De hoge en middentonen zijn echt perfect. Dit komt onder andere door de dubbele drivers (woofer en tweeter) per oordopje.

Externe geluiden

Er zit wel een groot nadeel aan de oordopjes. Externe geluiden hoor je namelijk door de oordopjes. Voorbeeld: als je loopt hoor je elke stap als een soort “bong” door je muziek heen. Ook tijdens het eten hoor je het gekraak door de oortjes. Dit is erg storend. Zelfs goedkope oordopjes van 20 euro hebben hier geen last van.

Positieve punten

Apple In-Ear earphones (MA850)

 • Uiterlijk;
 • Control unit;
 • Midden en hoge tonen;
 • Draagcomfort.

Negatieve punten

 • De kabeltjes zijn nogal dun;
 • Je hoort externe geluiden door de oordopjes;
 • Bass mag standaard voller zijn;
 • Geen volumebediening via control unit op iPhone.

Conclusie

Als ik het product een score moet geven dan geef ik het een 8, mede vanwege het draagcomfort en de hoge en middentonen. De control unit is ook erg fijn en makkelijk, maar heeft wel als nadeel dat je het volume van de iPhone niet kunt bedienen.

Meer info

 • Fabrikant: Apple
 • Verkrijgbaar: via Apple Store en diverse webwinkels
 • Prijs: €79, exclusief verzendkosten
 • Cijfer: 8

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2009
Categorie
Accessoires
Lees de 67 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »