WSJ waarschuwt voor privacyproblemen met iPhone-apps

De Wall Street Journal waarschuwt voor privacyproblemen met iPhone-apps. iPhone-apps sturen vaker toestel-ID en locatie door dan Android-apps.

iphone privacyDoor de ervaringen met Viber is het onderwerp privacy weer even terug in de belangstelling. Wat doen de appmakers precies met je gegevens? The Wall Street Journal heeft 101 iPhone- en Android-applicaties bestudeerd om te kijken hoe het ervoor staat. Ze ontdekten dat deze apps een hoop gegevens naar de ontwikkelaar en naar advertentienetwerken sturen. Vaak weet de gebruiker van niets en heeft ook geen toestemming gegeven. Wat opviel, was dat de iPhone-apps slechter scoorden dan Android-apps. De gegevens die werden verstuurd hadden onder andere betrekking op locatie en unieke ID van de telefoon.


Wat niet duidelijk wordt in het artikel, is of de gegevens die de apps verzamelen anoniem zijn, of terug te voeren zijn op individuele personen. De advertentienetwerken kunnen de gegevens ook verzamelen om gerichte reclame in apps te tonen. In de instellingen van de iPhone kun je weliswaar instellen dat je geen locatiegegevens wilt meesturen, maar er is geen systeem zoals cookies in de browser, die je kunt uitschakelen. Het doorsturen van de unieke ID van je toestel is niet iets dat je kunt tegenhouden.

Meer info: Your Apps Are Watching You

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.