Werkelijke prijs van iPhone ligt honderden euro’s boven €399

Vandaag, op 3 december 2007, doet de rechtbank in Hamburg een uitspraak in het geschil tussen Vodafone en T-Mobile verwacht. Intussen zijn er wat interessante details uitgelekt over de werkelijke prijs van de iPhone.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iPhone t-MobileVandaag, op 3 december, gaat de rechter een uitspraak doen in het geschil tussen T-Mobile en Vodafone. De rechtbank van Hamburg luisterde op 29 november al naar de toelichting van Vodafone en T-Mobile op het huidige verkoopmodel van de Apple iPhone en heeft een paar dagen de tijd genomen om een oordeel te vormen. Zodra we meer erover weten laten we dat weten, al is het voor Nederlandse kopers op dit moment nog niet van belang. Pas wanneer de iPhone in Nederland te koop is, kunnen soortgelijke zaken ook in ons land gaan spelen. In het bijna twee uur durende gesprek op de 29e kwamen toch nog wat interessante details naar boven. Zo heeft T-Mobile eindelijk officieel bevestigt dat Apple meedeelt in de omzet van iPhone-abonnementen.

Iedereen dacht dat natuurlijk al op basis van speculaties, maar zeker weten deden we het nog steeds niet. De vergoeding geldt voor omzet in spraak en sms-berichten, dus niet in dataverkeer. T-Mobile stelt dat ze met deze overeenkomst akkoord zijn gegaan, omdat ze daarmee korting krijgen op de inkoopprijs van het apparaat. Als je dus nog steeds denkt dat €399 of $399 de werkelijke prijs van de iPhone is – en dat je dus wordt afgezet wanneer je ook maar een cent meer betaalt – heb je het dus blijkbaar bij het verkeerde eind. Daarbij komt, dat de fabricagekosten van de iPhone vast lager liggen dan €399, maar daarbij zijn nog niet de kosten van R&D, marketing en allerlei overhead in meegenomen.

Om een lang verhaal kort te maken: iedereen die voor $399 zijn toestel in de VS koopt trekt eigenlijk AT&T een poot uit, al zullen weinig mensen daar wakker van liggen.

Hoe hoog de werkelijke inkoopprijs van de iPhone nu eigenlijk is, wil T-Mobile nog steeds niet zeggen, maar het zou “enkele honderden euro’s” boven de prijs van 399 euro liggen. Op deze wijze wordt de verkoopprijs van de iPhone gesubsidieerd, beweert T-Mobile. De iPhone is dus een gewone gesubsidieerde telefoon met een verplicht abonnement, zoals in de handel gebruikelijk is. De advocaten van Vodafone zien de omzetdeling echter als een premie voor een exclusieve overeenkomst op de Duitse markt en daarmee belemmeren ze een eerlijke concurrentie. T-Mobile brengt de iPhone alleen met eigen abonnementen uit en voorziet de toestellen ook nog van een simlock.

Volgens de rechtbank in Hamburg is het belang dat hier op het spel is, als in waarde gestegen van 500.000 naar meer dan 2 miljoen euro. De reden van die stijging heeft er volgens de rechter mee te maken dat het verloop van de zaak internationale betekenis heeft. Ook de Europese Commissie schijnt de zaak al op de voet te volgen en zal de overeenkomsten die Apple in de andere Europese landen sluit met argusogen volgen. De zaak heeft zowel voor- als nadelen: als Apple geen exclusieve overeenkomsten met mobiele operators meer mag sluiten, zal de toestelprijs straks hoger zijn en wordt de iPhone daadwerkelijk een speeltje voor de elite.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 december 2007, 16:53
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.