Top 5 foto-applicaties voor de iPhone

In deze top 5 de beste foto-applicaties voor de iPhone die in de iTunes App Store verkrijgbaar zijn: Picoli, ezimba, Exposure, MoPhoTo en Fotomatic.

SmugShotDe hoeveelheid applicaties in de App Store groeit zo snel, dat het bijna niet mogelijk is om ze allemaal nog apart te bespreken. Vandaar het volgende plan: we bespreken steeds vijf applicaties rond een bepaald thema. Deze keer vijf applicaties die te maken hebben met fotografie, volgende keer onderwerpen als hardlopen, twitteren, navigatie, onzinnige applicaties, enzovoort. Wat fotografie betreft hebben we Picoli, ezimba, Exposure, MoPhoTo en Fotomatic uitgekozen. Applicaties waarmee je foto’s naar websites als Flickr en Photobucket kunt uploaden komen in een volgende aflevering aan bod, want er zijn zoveel dat we daarvan wel een aparte top 5 kunnen maken.

1. Picoli

PicoliPicoli was de eerste iPhone-applicatie waarmee je foto’s op je iPhone kunt bewerken. Er zijn diverse filters meegeleverd die je zonder risico kunt uitproberen, want bij elke geretoucheerde foto blijft het origineel bestaan. Je kunt helderheid, scherpte, verzadiging, contract en kleurbalans instellen, maar ook effecten zoals sepia, grijs- of nachtkijker-weergave. Roteren en spiegelen kan ook. Je kunt de foto’s vanuit het programma naar vrienden mailen. De reviews in de iTunes Store zijn enthousiast en voor €3,99 is de applicatie ook niet overdreven duur.

Installeren: Picoli
Prijs: €3,99

2. Ezimba

EzimbaMet deze “mini-photoshop voor je iPhone” kun je foto’s die je met de iPhone-camera hebt gemaakt meteen bijsnijden, roteren en voorzien van allerlei speciale effecten. Er zitten meer dan 100 fotobewerkingen in: basishandelingen zoals contrast en helderheid, maar ook exotische effecten. De ontwikkelaar belooft dat er steeds nieuwe bewerkingen zullen worden toegevoegd; de applicatie maakt automatisch verbinding met ezimba.com wanneer je het programma opstart en haalt de eventuele nieuwe bewerkingen automatisch op.

Installeren: ezimba
Prijs: gratis

3. Exposure

ExposureExposure is een applicatie waarmee je toegang krijgt tot foto’s op Flickr, waarbij je ook foto’s aan de hand van locatie kunt opzoeken. Je kunt reacties bij de foto’s lezen en toevoegen, maar het is minder makkelijk om op foto’s in te zoomen. Wat wel weer handig is gemaakt is de alfabetische lijst waarmee je (net als in het adresboek) door de tags kunt bladeren.
De gratis versie is voorzien van reclame; heb je dat liever niet dan kun je voor €7,99 de niet-gesponsorde versie kopen.

Installeren: Exposure
Prijs: gratis

4. MoPhoTo

MoPhotoMoPhoTo is een applicatie waarmee je toegang krijgt tot fotoalbums op Flickr, MySpace, Photobucket en Picasa. Dat hoeven niet alleen albums van jezelf te zijn. MoPhoTo vraagt niet om wachtwoorden van accounts, zodat je alleen publieke fotoalbums kunt bekijken. Verder is het handig om te weten dat MoPhoTo de afbeeldingen niet downloadt naar de iPhone: het kost je geen opslagruimte, maar je bent wel afhankelijk van een internetverbinding. Je kunt foto’s eventueel per stuk opslaan op de iPhone. Ook zit er een eenvoudige diashow in het programma.

Installeren: MoPhoTo
Prijs: gratis

5. Fotomatic

FotomaticFotomatic is nog maar kort in de App Store aanwezig. Met deze applicatie kun je diashows bekijken op de iPhone, waarbij je veel meer instellingsmogelijkheden hebt dan de standaard diashow van de iPhone. De applicatie kan meerdere albums doorelkaar afspelen en kan ook foto’s uit Flickr, Picasa en Facebook halen. Verder kun je het aantal foto’s per album dat wordt getoond beperken tot 25, 50, 100, 250 of 500. Bij het downloaden van applicaties van externe sites worden de foto’s verkleind. Er zijn 15 overgangseffecten, maar er komen in de toekomst meer.

Installeren: Fotomatic
Prijs: €3,99

Zelf een interessante foto-applicatie gezien? Laat het weten in de reacties!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 augustus 2008, 16:29
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.