T-Mobile wil meer, Omega Pharma wil minder straling

Omega Pharma heeft een chip uitgebracht, waarmee je schadelijke straling van mobiele telefoons kunt voorkomen. T-Mobile wil echter méér straling en plaatst 3G-versterkers in de winkels. Maar dat betere 3G-signaal kan ook op een andere manier worden opgewekt, stelt onderzoeker Maurice Kwakkernaat.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

GSM straling chipEr zijn stickers waarmee je de schadelijke gsm-straling van mobiele telefoons ongedaan kunt maken. Als je ze op de markt ziet liggen, lach je erom. Volksverlakkerij! Maar er is nu toch een serieuze discussie ontstaan over de E-Waves Phone Chip, een computerchip die de schadelijke straling van gsm-telefoons mogelijk neutraliseert.
T-Mobile wil juist meer straling en plaatst daarom versterkers voor het 3G-netwerk in winkels. Ondertussen heeft onderzoeker Maurice Kwakkernaat ontdekt dat mobiel dataverkeer veel sneller kan – door aangepaste straling.


Peter AelbrechtOm met Kwakkernaat te beginnen: hij ontwikkelde voor zijn promotie aan de Technische Universiteit Eindhoven een meetsysteem, dat stralingsknelpunten in beeld brengt. “Mensen willen steeds vaker en sneller mobiel communiceren”, zegt de onderzoeker. “Dat staat haaks op onze omgeving die steeds voller wordt gebouwd. Radiosignalen ketsen af op gebouwen of worden verstoord door andere masten. De grootste ergernis is het ontbreken van bereik.” De oplossing is om zendmasten anders ten zichte van elkaar te plaatsen. Ook kan slimmer gebruik worden gemaakt van straling die via gebouwen weerkaatst. Een andere oplossing is om kanalen die nu hetzelfde signaal versturen anders te gebruiken: daarbij worden per kanaal andere gegevens verstuurd, zodat de snelheid toeneemt.

NextivityT-Mobile lost het probleem op door 3G-versterkers in winkels te plaatsen. Voorlopig doen “enkele tientallen winkels” van T-Mobile mee. Mocht je slechte ontvangst hebben, dan loont het wellicht de moeite om naar de dichtstbijzijnde T-Mobile-winkel te lopen. T-Mobile gebruikt apparatuur van Nextivity om het 3G-signaal plaatselijk een boost te geven. Het systeem bestaat uit twee onderdelen: een Windows Unit (die je voor het raam zet) en een Coverage Unit die je ergens middenin het gebouw zet. T-Mobile wil nog niet zeggen wat het doel van de test is, maar lijkt zowel zakelijke klanten als consumenten in het vizier te hebben.

e-wavesDat het signaal erdoor zal toenemen is makkelijk te bewijzen. Bij de E-Waves Phone Chip van Omega Pharma is dat lastiger. De farmaceut gaat voor €38,95 via de apotheek chips verkopen, die de schadelijke straling van gsm-toestellen zou moeten neutraliseren. Bedenker dr. Peter Aelbrecht zegt: “Internationaal groeit er een wetenschappelijke consensus over de schadelijke gevolgen van gsm-straling. Dat werd ook bevestigd in een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.” Maar Aelbrecht zegt er niet bij in hoeverre de E-Waves Phones Chip die straling daadwerkelijk tegengaat. De chip wordt op de achterkant van een mobiele telefoon geplakt en wekt interfererende straling op, zodat de schadelijke straling van de telefoon teniet wordt gedaan.

Stralingsdeskundige Guy Vandenbosch gelooft niet dat de chip de straling kan tegenhouden en er tegelijk voor kan zorgen dat de ontvangst uitstekend blijft. Gsm-specialist Frank Van Maele van Test Aankoop gelooft helemaal niet in het apparaat. Hij trekt ook de kankerverwekkende eigenschappen van gsm’s in twijfel.

Via: De Redactie (video’s)
Tipgevers: avdwerf en Christophe

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 november 2009 om 1:30
Categorieën
iDevices, Providers
29 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.