IBM TJbot robot

Swift Playgrounds 2.0 laat je programmeren met IBM’s kartonnen robotje

Apple heeft Swift Playgrounds 2.0 uitgebracht, een update van de uitstekende app waarmee kinderen (en volwassenen) kunnen leren programmeren. Met nieuwe robots en een contentgalerij kun je weer nieuwe dingen ontdekken.

Swift Playgrounds, Apple’s programmeerapp voor de iPad maakt het leuk om te leren programmeren. Of je nu kind bent of op een speelse manier op latere leeftijd kennis wil maken met programmeren, de app gaat je daarbij helpen. En de nieuwe functies in versie 2.0 maken het nog leuker. Je kunt nu vanuit de app de playgrounds van externe makers volgen en er zijn nieuwe robots toegevoegd, die je vanuit de app kunt programmeren. De app is sinds een halfjaar Nederlandstalig, zodat het voor Nederlandse kinderen nog laagdrempeliger is geworden.

Nadat je een bepaalde playground bent gaan volgen kun je de content die erbij hoort downloaden en doorbladeren binnen de app. Je krijgt een melding als jouw favoriete maker iets nieuws heeft gepubliceerd. Die krijg je ook meteen te zien als je de app bezoekt. Er is ook een nieuwe contentgalerij, waarmee je alle playgrounds in een overzicht kunt bekijken. Ook zitten er nieuwe robots in, waaronder IBM’s TJBot (zie foto) en Mekamon.

TJBot robotje

Mekamon (zie hieronder) is ook wel een interessante. Deze vierbenige robot wordt bestuurd met je iPhone of iPad, terwijl je via het scherm vijanden in augmented reality ziet aankomen. Er zit een speelmat bij met markeringen, die dienen om de AR-vijanden goed op het slagveld te kunnen plaatsen. Je kunt ook samen spelen met andere Mekamon-eigenaren. De samenwerking met Apple’s Swift Playground houdt in dat je de robots zelf kan programmeren. De Mekamon-robot kost $300 maar is helaas alleen in de Amerikaanse App Store te vinden.

Mekamon robot

Er is ook een nieuwe Locatie-knop, waarmee je playgrounds vanuit de Bestanden-app van iOS 11 kunt openen. Mocht je er toch niet uitkomen, dan vind je achter de helmknop een uitgebreide lijst met documentatie en commando’s. De update valt samen met de release van iOS 11.3 beta 1, de eerste beta van deze toekomstige update waarin diverse vernieuwingen zitten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 januari 2018, 21:34
Categorie Apps
Onderwerpen kinderen, programmeren, swift
Device iPad

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.