Ambulance

Noodsituaties melden via app SOS-ALARM [Update]

Met SOS-ALARM kun je een melding bij 112 maken vanuit een iPhone-app. Je locatie wordt meteen gedeeld en je kunt foto's meesturen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

SOS AlarmEen noodsituatie melden bij 112 is voortaan ook mogelijk met de iPhone-app SOS-ALARM. Daarmee stuur je snel bijvoorbeeld een ambulance je kant op, maar de app kan meer. SOS-ALARM stuurt ook een pushbericht naar hulpverleners die zich hebben aangemeld om te helpen in noodsituaties. Update: Deze app is onofficieel en is NIET bedoeld voor 112.

Inmiddels zouden al 32.000 artsen en BHV’ers zich hebben aangemeld voor de pushberichten van SOS-ALARM. Zij krijgen een pushbericht als er een noodmelding wordt gedaan binnen een straal van één kilometer. Dit zorgt ervoor dat er binnen enkele seconden al iemand aanwezig kan zijn om te helpen. Nog voordat de politie, brandweer of een ambulance arriveert.

Je kunt op de iPhone natuurlijk ook gewoon naar 112 bellen, maar een melding vanuit SOS-ALARM is een stuk sneller gemaakt. Daarnaast wordt je gps-locatie meteen verzonden naar de meldkamer, waardoor precies duidelijk is waar ze heen moeten gaan. Het is ook mogelijk om foto’s mee te sturen met een noodmelding en je kunt aangeven hoeveel slachtoffers er zijn. Na een melding wordt je telefonisch doorverbonden met de meldkamer voor verdere details.

Update 13:00 uur: Er is inmiddels behoorlijk wat ophef over de werking van de SOS-ALARM app. Volgens SOShulpdienst is de app aangesloten op de nationale meldkamer via SOS Alarm Locatiehulp, maar anderen beweren dat dat niet zo is.

Update 15:00 uur Volgens de NOS stuurt de app gegevens naar de centrale meldkamer in Driebergen. De app zou niet zijn gekoppeld met regionale meldkamers. Een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie vertelt tegelijk aan OMT dat de app niet is gekoppeld aan het 112-alarmnummer. Dit zou volgens de privacywet ook niet mogen.

Update 19:00 uur De Rijksoverheid meldt nu op de eigen site ook dat de overheid niet betrokken is bij de app SOS-ALARM en dat deze niet aangesloten is op de meldkamer(s) van 112.

Update 7 juli 2015: Het ministerie van Veiligheid en Justitie neemt nadrukkelijk afstand van de app SOS Alarm. In een Kamerbrief op vragen uit de VVD-fractie benadrukt het ministerie dat de app een particulier initiatief is, bedoeld om lokale vrijwilligers te waarschuwen. De app is geen vervanger voor het bellen naar 112. De ontwikkelaar van de app mag niet langer zeggen dat er een samenwerking met 112 is. De app is een initiatief van stichting Landelijke SOS Alarm Hulpdienst, waarbij de bedoeling is om de GPS-locatie door te geven aan een netwerk van vrijwilligers in de directe omgeving.

Tipgever: Robin

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 juli 2015, 9:09
Categorie Apps
Onderwerp alarm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.