Review: iTypeFastR, het slimme keyboard voor je iPhone (jailbreak)

In Cydia verschijnt vandaag iTypeFastR. iTypeFastR, van de Nederlandse ontwikkelaar Stefan Verkerk. Het is een vervanging voor het standaard toetsenbord van je iPhone, waarbij de veelgebruikte toetsen groter zijn gemaakt.
Edward Neve - · Laatst bijgewerkt:

itypefastr1In Cydia is vandaag iTypeFastR van de Nederlandse ontwikkelaar Stefan Verkerk verschenen. Het is een vervanging voor het standaard toetsenbord van je iPhone, maar het is niet zomaar een extra toetsenbord. Het verschil zit hem in de grootte en de positie van de letters, cijfers en leestekens. Die grootte bijvoorbeeld is gebaseerd op bepaalde letters die al dan niet vaker gebruikt worden dan andere letters.

Theorie

De E wordt veel vaker gebruikt dan bijvoorbeeld de Q (E=12.7%, Q<0.1%); op Wikipedia vind je meer informatie over de verschillende lettergebruik-frequenties. Het idee hierachter is dat het zonde is dat de E net te klein is, terwijl je de Q kleiner kunt maken zonder dat je daar veel last van hebt. Als je bij het typen van een tekst dus in 12,7% van de gevallen een lekkere grote toets nodig hebt en maar in 0.1% van de gevallen een kleinere toets op het standaard iPhone keyboard, heb je gemiddeld een veel grotere toets. En kun je dus sneller, of met minder typefouten tikken. Het groter maken van bepaalde letters op basis van letterfrequentie, is overigens iets wat het standaard iPhone toetsenbord ook (onzichtbaar) doet. Het verschil is dat bij het iTypeFastR keyboard deze vergroting ook daadwerkelijk zichtbaar is.

De grootte van de toetsen in het numerieke gedeelte van het toetsenbord heeft de ontwikkelaar bepaald aan de hand van een dump van de frequentie van de tekens in een miljoen Twitter-berichten via twitstat.com. Ook zijn hier de numerieke toetsen gezet in de vorm die je van een standaardtelefoon of desktop-toetsenbord kent, in plaats van op een rij.

Praktijk

De officiele launch van iTypeFastR is vandaag, tijdens The Next Web Conference die momenteel in de Westergasfabriek in Amsterdam gehouden wordt. iPhoneclub heeft de applicatie echter al een tijdje aan een test mogen onderwerpen.

Na installatie via Cydia moet je je iPhone eenmalig rebooten. Hierna is het toetsenbord op te roepen door op de wereldbol in je standaardtoetsenbord te drukken. Wanneer je iTypeFastR voor het eerst ziet oogt het toetsenbord ietwat vreemd. Voor je gevoel zitten de toetsen niet op de juiste plek zoals je dat gewend bent. Echter, als je gaat typen blijkt dat het concept heel aardig werkt. Al vrij snel kun je je weg vinden op het toetsenbord, al zijn er sommige posities die wat onlogisch aanvoelen. De backspace bijvoorbeeld, zit niet helemaal rechtsonder maar tussen de L en de O iets onder het rechtermidden. Hierdoor moet je goed kijken dat je niet de L indrukt in plaats van de backspace. Ook is de autocorrectie die wordt toegepast niet dezelfde als die van je standaard Nederlandse toetsenbord kent. Eventueel zelf ingevoerde woorden zijn dus niet direct beschikbaar.

Wat voor mij goed werkt zijn de grote toetsen die je blindelings kunt vinden. Het is erg fijn om bijvoorbeeld een grote E of A in te kunnen drukken; hier komt de kracht van het toetsenbord wel naar boven. Doordat de qwerty-indeling zoveel mogelijk is aangehouden en de kleur blauw is gebruikt voor de middelste rij toetsen blijft de indeling voor het grootste gedeelte logisch aanvoelen. Ook het numerieke toetsenbord werkt erg prettig. Leuk extraatje is de smiley-toets die op het numerieke gedeelte te vinden is.

Conclusie

iTypeFastR is een toetsenbord waar goed over nagedacht is. De ontwikkelaar heeft veel tijd gestoken in het onderzoeken van de gebruiksvriendelijkheid en de theorie achter het gebruik van verschillende letters, cijfers en leestekens. Hierdoor is een toetsenbord ontstaan waar zeker een snelheidsverbetering mee te behalen is. Het blijft natuurlijk altijd afwachten of de iPhone-gebruiker zijn vertrouwde toetsenbord in wil ruilen voor iets nieuws, maar het kan de moeite waard zijn om het in ieder geval eens te proberen. Wanneer je een paar dagen getypt hebt met het toetsenbord lijkt het typen inderdaad sneller te gaan, al blijft het soms wennen aan de eerdergenoemde zaken. Het vergt dus wel wat doorzettingsvermogen van de gebruiker wil je de voordelen van dit toetsenbord ontdekken. De ontwikkelaar geeft aan zoveel mogelijk open te staan voor suggesties en roept dan ook gebruikers op deze achter te laten op het iTypeFastR Uservoice gebruikersforum.

Op de site van iTypeFastR is onderstaand promo-filmpje te vinden:

Stefan Verkerk heeft zojuist bij The Next Web Conference laten weten dat iTypeFastR gedurende deze hele dag nog gratis (onbeperkt gebruik) beschikbaar zal zijn.

iTypeFastR is te vinden via de Big Boss repo in Cydia.

Info: iTypeFastR

  • Ontwikkelaar: Stefan Verkerk
  • Applicatie: iTypeFastR
  • Te koop via: ontwikkelaar (installeren via Cydia)
  • Prijs: De eerste 20 dagen gratis, daarna USD 3,99
  • Geteste versie: 1.0.6-1
  • Bestandsgrootte: 2,1 MB
  • Cijfer: 8,0

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 oktober 2009, 1:04
Categorie Jailbreak
Onderwerpen cydia, toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.