1 miljoen iPhones in Frankrijk, onzekerheid in Rusland en VS

In Frankrijk zijn nu 1 miljoen iPhones verkocht. Om dat te vieren krijgen de Fransen gratis toegang tot tv-beelden van Roland-Garros. In Rusland gaat de verkoop heel wat minder spoedig. Verzon wil in de VS nog niets zeggen over mogelijke iPhone-contracten.

orange roland garrosOrange heeft zojuist bekendgemaakt dat ze 1 miljoen iPhones in Frankrijk hebben verkocht. Frankrijk was één van de eerste landen waar de iPhone in de verkoop ging maar toch duurde het 18 maanden om de mijlpaal van 1 miljoen te halen. In de VS (bijna 5x zoveel inwoners) werd de grens van 1 miljoen al in 74 dagen behaald. Anders geformuleerd: als de Fransen net zo fanatiek als de Amerikanen naar de winkel waren gerend, hadden ze er geen 18 maanden maar precies een jaar over gedaan. De iPhone is sinds november 2007 te koop in Frankrijk. O2 UK haalde afgelopen februari ook de mijlpaal van 1 miljoen.

Orange probeert iets extra’s voor de iPhone-bezitters te doen: vanaf morgen (23 mei) kunnen de Fransen onbeperkt gebruik maken van de Orange Roland-Garros iPhone-applicatie, waarmee ze live-tv kunnen kijken naar het lokale tennisfestijn. De tv-beelden zijn alleen via Wi-Fi te bekijken.

In Rusland ziet de situatie er heel wat somberder uit: door extreem lage verkoopcijfers zitten de drie operators MTS, Megafon en Vimpelkom met een probleem. Ze hadden in 2008 afgesproken dat ze een minimum hoeveelheid iPhones zoude afzetten. MTS beloofde 1 miljoen toestellen in drie jaar aan de man te brengen, terwijl Megafon nog iets optimistischer was: 1 miljoen stuks in twee jaar tijd. Vimpelkom maakte het nog gekker: 1,5 miljoen in twee jaar. Op dit moment zijn er zo’n 900.000 iPhones in gebruik in Rusland, maar slechts 400.000 daarvan zijn afgenomen door de Apple-partners. De rest is geïmporteerd. Van die 400.000 iPhones is nog maar 127.000 daadwerkelijk verkocht, waardoor er nog een flinke voorraad in de pakhuizen ligt. Russische operators teren nog steeds op de voorraad die ze in 2008 besteld hebben. In 2009 is geen nieuwe voorraad bijbesteld.

De kans is dus groot dat de Russische operators hun contract niet kunnen nakomen en een boete aan Apple moeten betalen. Volgens de geruchten hebben de operators gevraagd om lagere quota of het verlagen van de prijzen, maar Apple staat beide maatregelen niet toe.

In de VS wordt nog steeds gespeculeerd of Verizon de iPhone gaat verkopen. CFO John Killian wil geen commentaar geven. Op de Global Technology Summit van Reuters vertelde Killian dat de data- en smartphone-omzetten “incredibly nicely” groeien en dat de strategie blijft om meerdere toestellen te verkopen. “I’m not going to comment on Apple or the iPhone”, zei Killian. Het vroegst mogelijke moment dat er een iPhone via Verizon te koop is zal 2010 zijn. Dan loopt namelijk het exclusieve contract met AT&T af.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 mei 2009, 21:33
Categorie Providers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.