Ontwikkelaar Pakage houdt pleidooi voor gebruik Cydia (jailbreak)

Je zou misschien verwachten dat elke ontwikkelaar zijn eigen software aanprijst, maar niets is minder waar. Ontwikkelaar chpwn van Pakage heeft in een uitgebreid pleidooi via Twitlonger betoogd waarom bezitters van een iPhone of iPod touch volgens hem alleen gebruik zouden moeten maken van Cydia.

Pleidooi voor CydiaJe zou misschien verwachten dat elke ontwikkelaar zijn eigen software aanprijst, maar niets is minder waar. Ontwikkelaar chpwn van Pakage heeft in een uitgebreid pleidooi betoogd waarom bezitters van een iPhone of iPod touch volgens hem alleen gebruik zouden moeten maken van Cydia (en dus niet van Icy, Pakage of Rock Your Phone).

Wat belangrijk is om te begrijpen is dat Cydia, Icy, Pakage en Rock allemaal in meer of mindere mate zijn gebaseerd op Advanced Packaging Tool. APT is een pakketbeheerprogramma dat het mogelijk maakt om software uit repositories te downloaden en installeren. Oorspronkelijk werd APT gebruikt voor Debian Linux maar het vormt (samen met dpkg) ook de kern voor het systeem achter het installeren van jailbreaksoftware. APT wordt al 16 jaar ontwikkeld en is in de loop der tijd steeds verder geperfectioneerd.

Reloading data..Waarom is Cydia volgens de ontwikkelaar van Pakage het beste? Omdat alleen Cydia APT volledig en correct gebruikt; geen van de andere package installers komt daar volgens chpwn zelfs bij in de buurt. Zowel Icy als Rock Your Phone proberen met eigen code functies van APT over te nemen. Pakage is zelf een mix die gebruik maakt van eigen code om de welbekende Reloading data melding te vermijden, maar wel APT gebruikt om software te installeren.

Volgens chpwn is elke poging om APT te herimplementeren gedoemd om te mislukken. Als voorbeeld wijst hij op Rock Your Phone, dat er na het installeren van een normale MobileSubstrate-update voor zorgde dat de iPhones en iPods touch opnieuw hersteld moesten worden. Voor Icy geldt volgens chpwn ongeveer hetzelfde, deze is volgens chpwn niet zozeer slecht geschreven, maar probeert ook met eigen code te veel functies van APT over te nemen. Pakage is volgens hem niet veel beter, behalve waar het gaat om het installeren van software.

Tot slot wijst chpwn erop dat APT zelf niet langzaam is en dat Cydia dat volgens hem dus ook niet hoeft te zijn. Nu hij niet meer actief aan Pakage werkt, zal hij proberen Saurik te helpen om Cydia sneller te maken. Tot het zover is raadt hij iedereen af om een andere package installer te gebruiken dan Cydia, ook niet als ze sneller zijn. Hij vat zijn betoog zelf samen als: DON’T USE ROCK. Don’t use Icy. Don’t use Pakage. Use Cydia.

tweet

Opvallend genoeg heeft chpwn eerder vannacht (in tegenstelling tot zijn eerdere mededelingen) nog wel een update uitgevoerd aan Pakage, die er onder andere voor zorgt dat het onderdeel Updates (vergelijkbaar met Changes in Cydia) functioneert, geïnstalleerde software gecontroleerd wordt en je een foutmelding krijgt als er een fout op treedt tijdens een installatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 november 2009, 15:52
Categorie Jailbreak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.