Nokia ziet Apple als eerste geloofwaardige nieuwkomer

Nokia CEO Olli-Pekka Kallasvuo heeft na negatieve opmerkingen eindelijk weer eens iets positiefs gezegd over de Apple iPhone. Nieuwkomers zoals Apple en Google's Android zouden de markt in de VS kunnen wakkerschudden, waar ook Nokia van meeprofiteert.

KallasvuoNokia heeft nogal uiteenlopende meningen over de Apple iPhone de wereld in geslingerd. De ene keer was het een belachelijk apparaat, de andere keer waren ze voorzichtig positief. Toestellen met touchscreen? Die had Nokia natuurlijk al veel langer gepland; ze waren alleen nog even vergeten een aankondiging te doen. In een interview met de New York Times geeft Nokia CEO Olli-Pekka Kallasvuo nu toe dat hij Apple “de eerste geloofwaardige nieuwkomer in de mobiele markt sinds jaren” vindt. De inmiddels gebruikelijke opmerking dat de Nokia N95 veel meer functies heeft, laat Kallasvuo deze keer achterwege.

“Het is duidelijk dat Apple, Google en andere spelers een hoop nieuwe richtingen meebrengen”, zei Kallasvuo tegen de NY Times. Hij doelt daarmee op nieuwe benaderingen hoe apparaten en applicaties zijn toegestaan op het netwerk van een mobiele operator. Nokia vindt het ongetwijfeld niet erg dat Apple en Google nieuwe bedrijfsmodellen opdringen aan Amerikaanse operators, want het geeft hen de mogelijkheid om ervan mee te profiteren. Nokia heeft 39% van de wereldwijde mobiele telefoonmarkt in handen en bijna de helft van de wereldwijde smartphone-markt. Maar in de VS wil het nog niet lukken, voornamelijk omdat Nokia weigert om zich aan te passen aan de wensen van Amerikaanse mobiele operators in een markt die achterloopt op Europa.

Volgens Wired zou de markt in de VS zich nu wel eens moeten aanpassen aan Nokia en ‘andere’ nieuwkomers, ook al kun je Nokia met een historie die teruggaat naar 1865 nauwelijks nog een nieuwkomer noemen. Nu nieuwkomers zoals de iPhone en Android de markt hebben wakkergeschud heeft Nokia ook opeens veel meer kansen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 december 2007, 13:25
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.