Nieuwe generatie webapplicaties: bedreiging voor App Store?

Google heeft met Gmail voor de iPhone een nieuw type webapplicatie laten zien, die zich gedraagt en eruit ziet als een native applicatie. Waarom zou Google zich nog druk maken over native applicaties voor de App Store?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

gmail soapVorige week kondigde Google een nieuwe versie van Gmail aan. Wat Google heeft gedaan is volgens de website Technology Review eigenlijk heel bijzonder: ze rukten zich los uit de greep van Apple met haar ondoorzichtige goedkeuringsproces en maakten een webapplicatie die net zo goed werkt als een native applicatie. Het ziet eruit als een native applicatie en het gedraagt zich ook zo. Volgens Google-vertegenwoordigers is dit nog maar het begin en gaan mobiele webapps nog een hele vlucht nemen. Volgens analist Chetan Sharma zouden krachtige mobiele webapplicaties de business van Apple’s App Store wel eens kunnen ondermijnen.

Het probleem met de App Store is dat het lastig is om content en applicaties te ontdekken. Mobiele software buiten de App Store is makkelijker te ontdekken, denkt Sharma. De gebruiker maakt het eigenlijk niet zoveel uit, zoland de beleving maar hetzelfde is. De ontwikkelaar heeft meer controle over de softwaredistributie en kan ook de omzet in eigen zak steken, zonder het met Apple te moeten delen.

Klinkt allemaal logisch, maar Sharma houdt er geen rekening mee dat Google een grote naam is die hoe dan ook enorme publiciteit krijgt, of ze nu een App Store-applicatie uitbrengen of een mobiele webapplicatie. Voor kleine ontwikkelaars is het heel wat moeilijker om met een webapp in the picture te komen.

Toch komen er tegelijk met HTML 5 wel mooie dingen aan, zoals persistent storage (lokaal opslaan van gegevens) en een applicatiecache. De iPhone-versie van Gmail gebruikt HTML 5 en de Android-versie gebruikt HTML 5 in combinatie met Google Gears. Voor wie meer over het onderwerp wil weten is het artikel Gmail Sidesteps the App Store een aanrader.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 0:42
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.