Nederland kiest voor netwerkonafhankelijke simkaart

De Nederlandse regering is voorstander van een netwerkonafhankelijke simkaart, een langgekoesterde wens van Apple.

SimkaartenHet is al jaren een wens van Apple: een geïntegreerde simkaart in de iPhone die niet verwisseld hoeft te worden. Apple zou al sinds 2010 samen met het Nederlandse technologiebedrijf Gemalto werken aan een nieuw type simkaart en diende hier in november 2011 ook een patent voor in. Tot nu toe heeft Apple die wens niet kunnen realiseren omdat het systeem simpelweg niet is toegestaan. Maar daar komt misschien verandering in. De Nederlandse regering heeft zich vorige week in een wetswijziging uitgesproken voor een simkaart die niet meer aan één specifieke aanbieder gekoppeld hoeft te worden. Nederland is daarmee het eerste land ter wereld dat hiervoor kiest.

Bij deze netwerkonafhankelijke of virtuele simkaart kan via software bepaald worden welke provider je gebruikt. Hierdoor kun je ook eenvoudiger van provider wisselen. Nu is het nog zo dat je telkens als je van provider wisselt ook de simkaart in je iPhone moet verwisselen. Na de gewone simkaart volgden weliswaar kleinere alternatieven in de vorm van de micro- en nano-simkaarten, maar aan het principe dat je ze fysiek moet verwisselen is nog altijd niets veranderd.

Apple wil graag in eigen hand hebben in combinatie met welke netwerken de iPhone functioneert. In de beginjaren van de iPhone had Apple exclusieve contracten met telecomaanbieders, maar tegenwoordig heb je veel meer keuze. Wel zijn er andere voorbeelden waaruit blijkt dat Apple die controle nog altijd wil houden. Zo mocht de iPhone tot voor kort niet op 4G-netwerken van andere providers dan Mobistar gebruikt worden. Een wetswijziging maakte daaraan een eind.

In theorie maakt het nieuwe type simkaart het voor Apple ook mogelijk om rechtstreeks spraak- en datadiensten bij providers in te kopen en die zelf aan iPhone-gebruikers te gaan aanbieden, al is het wel de vraag of Apple dit daadwerkelijk gaat doen. Het zou betekenen dat Apple op afstand kan bepalen welke providers gebruikt worden. In 2010 vielen de plannen van Apple bij providers niet in goede aarde. Maar de Europese econoom en beleidsanalist Rudolf van der Berg denkt dat de mobiele industrie er van zal profiteren.

Niet alleen voor Apple is het nieuwe simkaarttype interessant. Het kan een belangrijke impuls zijn voor the internet of things, steeds meer dagelijkse gebruiksvoorwerpen worden voorzien van een internetverbinding. Daarmee zou in feite elke fabrikant zijn eigen simkaart in producten kunnen integreren. Of het nou gaat om een fabrikant van auto’s, telefoons/tablets of andere elektronische apparaten.

Van der Berg, nu werkzaam bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), denkt dan ook dat het met name voor communicatie tussen verschillende apparaten grote voordelen kan bieden. Volgens de expert is er nu nog een hoop weerstand tegen het koppelen van gadgets en dergelijke omdat zij zich daarmee moeten binden aan een bepaalde provider. Een netwerkonafhankelijke simkaart zou dit probleem verhelpen. Een autofabrikant kan met een dergelijk systeem elke operator aan een auto koppelen of zelfs meerdere aanbieden om altijd een goed bereik te kunnen garanderen. Twee grote autofabrikanten hebben al plannen om auto’s te voorzien van simkaarten en onafhankelijk telecomaanbieder te worden.

Voorlopig is het nog allemaal toekomstmuziek. “We hebben nog een lange weg te gaan”, aldus Van der Berg. Nederland is het eerste land dat er voor heeft gekozen om de nieuwe simkaartvorm te accepteren. Er spelen nog wel de nodige technische beperkingen. De GSM Association, waarin de wereldwijde fabrikanten van smartphones en providers verenigd zijn, is volgens Van der Berg wel voorstander. Maar op dit moment is het nieuwe systeem nog in vrijwel alle landen illegaal. Van der Berg hoopt dan ook dat andere landen het voorbeeld van Nederland zullen volgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 maart 2014, 12:22
Categorie Apple
Onderwerp simkaart

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.