Micro-simkaart: gewoon een uitgeknipte simkaart?

De micro-simkaart is op het eerste gezicht een uitgeknipte versie van de gewone simkaart. Maar een microsim heeft meer functies.

micro-simApple kiest bij de iPad en de nieuwe iPhone voor een micro-simkaart. Dit is een kleinere variant van de gebruikelijke simkaart die de Nederlandse mobiele operators momenteel verstrekken. Is het een kwestie van simkaart uitknippen en klaar? De contactpuntjes zitten immers op precies dezelfde plaats? Toch niet helemaal, want de micro-simkaart heeft meer mogelijkheden.

Een micro-simkaart kan namelijk meer gegevens bevatten: niet alleen naam en telefoonnummer, maar ook e-mail, tweede naam en groepen. Een micro-simkaart kan ook meerdere applicaties aan, die gelijktijdig de gegevens op de simkaart raadplegen. Ook kan een micro-simkaart meerdere pincodes aan, met een universele alles overkoepelende pincode, een aparte pincode voor applicaties en een lokale pincode. De vierde verandering is dat carrier spoofing wordt tegengegaan: er is authenticatie mogelijk via de telefoonmast waarmee je verbinding wilt maken. Overigens is de micro-simkaart backwards compatible met de normale simkaarten: alles wat een gewone simkaart zit, is ook mogelijk op de micro-simkaart.

simkaart

Apple is overigens niet de eerste die een micro-simkaart gaat gebruiken. Op de CES 2010 kondigden T-Mobile en Lok8u aan dat ze de micro-simkaart in M2M-toepassingen gaan gebruiken. Ze worden ook al gebruikt in apparaten zoals energiemeters. De Belgische operator BASE heeft ook aangekondigd dat ze micro-simkaarten gaan uitbrengen.

Bron: Wapedia, micro-SIM
Tipgever: Rian

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 april 2010, 13:57
Categorie iDevices
Onderwerp simkaart

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.