Kommer en kwel: Microsoft maakt minder winst, Apple raakt 1.600 medewerkers kwijt

Apple heeft ongemerkt 1.600 voltijds arbeidsplaatsen in de Apple-retailwinkels afgebouwd. Dat komt door werktijdverkorting bij parttimers. Microsoft moest eveneens maatregelen nemen: 5.000 mensen gingen eruit. Toch maakte het bedrijf voor het eerste keer in de geschiedenis minder winst.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple storeEen paar dagen geleden leek nog dat de recessie geen enkele grip had op Apple: het beste tweede kwartaal in de geschiedenis. Toch blijken er achter de schermen wel maatregelen te zijn genomen, waardoor er ongemerkt 1.600 voltijdbanen in de Apple-winkels zijn verdwenen. Het gebeurde afgelopen kwartaal en blijkt te worden veroorzaakt door werktijdverkorting onder parttimers.

Twee halftijd werkende personeelsleden worden daarbij als één voltijdmedewerker in de cijfers meegenomen. Omdat Apple het aantal werkuren per medewerker omlaag schroefde waren er minder parttimers die samen een voltijdbaan konden vullen. Apple heeft nu 14.000 ‘fulltime-equivalente’ medewerkers in de Apple Stores werken en dat was aan het eind van het vorige kwartaal nog 15.600, blijkt uit cijfers die bij de beurstoezichthouder SEC zijn ingediend. Apple was vorig jaar al aan het kijken hoe het aantal personeelsleden kon worden teruggedrongen, door parttimers minder te laten werken. Afgelopen kwartaal werd er ook maar één nieuwe Apple Store in de VS geopend.

De cijfers staan in geen verhouding tot het aantal mensen dat Microsoft moest ontslaan: 5.000 medewerkers. Microsoft maakte gisteren eveneens kwartaalcijfers bekend en blijkt voor het eerst in de geschiedenis minder winst te hebben gemaakt. Al 34 jaar heeft Microsoft de winst alleen maar zien stijgen. De omzet daalde het afgelopen kwartaal met 6 procent en dat is meer dan analisten hadden verwacht. De winst daalde het afgelopen kwartaal nog veel sterker: met 32 procent. Toch steeg het aandeel Microsoft na de berichten, omdat er een kostenbesparing van 9 procent is gerealiseerd. Verder blijken beleggers wel vertrouwen te hebben in Windows 7.

Via: CNET en MacFreak
Foto: CC Flickr zbowling

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 april 2009, 16:36
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.