Japan niet onder de indruk van iPhone

Japan is gewend aan telefoons met tv, 3 megapixel camera, waarmee je kunt afrekenen, deuren kunt openen, aandelen handelen, enzovoort. De iPhone schiet voor Japanners echt tekort.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

japan iphoneVoor Amerikanen is de iPhone een grote vooruitgang in design, technologie en gebruiksmogelijkheden. Dat er geen 3G in zit is geen probleem, want de dekking van UMTS is in de VS toch te slecht. Maar voor Azië en vooral Japan is dat niet genoeg: de iPhone schiet tekort op bijna elk punt, vergeleken met de telefoons die op dit moment al in Japan te koop zijn.

Japan loopt wat mobiele telefonie betreft 1,5 generatie voor op de VS. 3G is al jarenlang wijd verbreid en de Japanners staan al op het punt om op 4G over te stappen. In de VS zit iedereen nog op 2G.

Begrippen:

Op Japanse telefoons kun je e-mailen, tv kijken, microbetalingen doen, muziek afspelen, in aandelen handelen, tickets kopen, foto’s maken met de 3 megapixel (of hoger) camera, als walkie-talkie gebruiken dankzij push-to-talk, videochatten, mobiel winkelen, navigeren met GPS, deuren openen en op afstand andere apparaten bedienen.

Met de iPhone kun je alleen e-mailen en muziek luisteren. Voor de gewone Japanner die zijn telefoon gebruikt om de poortjes te openen bij het openbaar vervoer, die onderweg naar z’n werk tv wil kijken en voedsel uit de automaat koopt met diezelfde mobiele telefoon is de iPhone echt een stap terug.

De weblog tranism.com geeft een mooi overzicht van een dag uit het leven van een Japanner. En legt ook uit waarom die Japanse telefoons zover ontwikkeld zijn: ze zijn het resultaat van jarenlange samenwerking met de mobiele operators KDDI en DoCoMo. Als de iPhone in Japan wordt gelanceerd – en dat gebeurt pas in 2008 als de ontwikkelingen in dat land alweer veel verder zijn – kunnen er twee dingen gebeuren: de iPhone wordt een nicheproduct óf Apple gaat intensief samenwerken met een van de twee grote operators om iets te ontwikkelen waar de Japanners wél van onder de indruk zijn. Dat laatste lijkt niet waarschijnlijk, maar het zou Apple wel een gigantische voorsprong kunnen opleveren. Door met Japanse operators samen te werken kunnen ze een supertelefoon ontwikkelen, die alle telefoons in de VS en Europa van de kaart veegt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 16:27
Categorie Achtergrond
Onderwerp japan

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.