iTar: verlengstuk maakt van de iPad een gitaar en midi-board

De specialisten van Starr Labs komen met een fingerboard midi-controller die van de iPad een elektronische gitaar maakt. Je klikt hem om het Apple tablet heen en kan er meteen mee jammen.

iTar elektronische gitaar midi-board voor iPadTien punten en een denkbeeldige bos bloemen voor de artiest die als eerste met de iTar op het podium staat. Tot nu toe waren er al wel bands en acts die de iPad durfden te gebruiken als instrument in een optreden, maar het ziet er wel een tik-kel-tje nerdy uit. De iTar is niet alleen een verlengstuk als de steel van een gitaar, maar ook een midi-board waar je muzikaal vernuft uit kan halen. Je klikt de iPad erin en het lijkt opeens alsof je een echte gitaar vast hebt. Of een synthesizer. Of een panfluit.

Je kan natuurlijk elke applicatie op de tablet gewoon draaien als de iPad in de iTar gestopt zit. Dat beperkt zich lang niet tot de verschillende apps waarmee je gesimuleerde snaren van een gitaar bespeelt, zo laat de introductievideo van het product zien. De iTar is nog een project en staat in de kinderschoenen op de website Kickstarter, waar de komende maand geld wordt verzameld om het eigenzinnige iPad-omhulsel te kunnen realiseren.

Een eigen applicatie gaat ook geleverd worden voor de iTar. Daarmee kun je niet alleen de snaren van de digitale gitaar bespelen, maar beschik je ook over zes druktoetsen en een aantal variabelen om het geluid snel aan te passen. Veel indrukwekkender is nog de mogelijkheid dat je ook op het verlengstuk zelf kan spelen. Patenthoudend eigenaar Starr Labs noemt het een ‘fingerboard midi-controller’ waarmee je serieus elektronische gitaar kan spelen en met geluiden kan ‘jammen’. Het bedrijf maakte al eerder elektronische instrumenten met dezelfde besturing, maar daarbij moest de stroomvoorziening en berekeningskracht door het apparaat zelf verzorgd worden en dat levert instrumenten op die minstens voor 50.000 dollar de deur uit gaan aan artiesten als Chemical Brothers, Linkin Park, Pendulum en zelfs wijlen Michael Jackson.

De iTar wordt aanzienlijk goedkoper en zal geleverd worden in verschillende versies. Wie het Kickstarter-project voor 100 dollar steunt, krijgt de kleinste variant van 15 centimeter met 6 frets. De vraagprijs voor dat product zal naar verluidt 150 dollar bedragen – ongeveer 107 euro. De ‘echte’ iTar die op de foto’s en in de trailer wordt gepresenteerd, kan voor 200 dollar (143 euro) gesteund worden. Zijn er al artiesten die ervoor warm lopen?

Directe link: iTar op Kickstarter

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 oktober 2011, 16:00
Categorie Accessoires

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.