iPhone op nummer 3 in Gartner’s smartphone-verkooplijst van 2009

De iPhone stond in 2009 op nummer 3 in de lijst van best verkochte smartphones. Met een marktaandeel van 14,4% is de groei er voorlopig nog niet uit. Alleen RIM en Symbian verkochten beter.

apple market shareVoor de liefhebbers van iPhones en cijfertjes heeft Gartner goed nieuws: het iPhone-platform stond in 2009 op de derde plaats wereldwijd, als het om verkoopcijfers van nieuwe smartphones gaat. Gartner berekende het aantal smartphones dat in 2009 is verkocht en kwam voor Apple uit op 24,9 miljoen toestellen. Apple is ook een van de grootste groeiers, samen met Google’s Android en RIM’s Blackberry. Alledrie zagen een flinke groei in marktaandeel en aantal toestellen. Windows Mobile en Symbian vielen terug. De iPhone steeg van een marktaandeel van 8,2% in 2008 naar 14,4% in 2009. Alleen Blackberry (19,9%) en Symbian (46,9%) scoorden beter.

Apple profiteerde vooral van een sterke eindsprint in 2009: in het laatste kwartaal werden 8,7 miljoen iPhones verkocht. Daarmee was het ook meteen het beste kwartaal van 2009. Interessant is verder dat Linux als mobiel platform (4,7%) nog steeds groter is dan Android (3,9%) al zullen de meeste gebruikers nauwelijks beseffen dat onder hun Samsung- of LG-interface in feite Linux draait. Voor volgend jaar wordt een sterkere groei van Android verwacht, al dreigt er ook een terugval als fabrikanten zich zorgen gaan maken om Google’s werkelijke intenties met mobiele telefoons: Roberta Cozza, onderzoeksanalist bij Gartner:

Android’s success experienced in the fourth quarter of 2009 should continue into 2010 as more manufacturers launch Android products, but some (communication service providers) and manufacturers have expressed growing concern about Google’s intentions in the mobile market. If such concerns cause manufacturers to change their product strategies or CSPs to change which devices they stock, this might hinder Android’s growth in 2010.

In totaal werden er 172,3 miljoen smartphones verkocht in 2009, terwijl dat in 2008 nog 139,3 miljoen waren. In het lijstje met toestelfabrikanten komt Apple niet in de top 5 voor. Nokia, Samsung, LG, Motorola en Sony Ericsson verkochten meer toestellen dan Apple (het gaat hierbij om alle mobiele telefoons, dus niet alleen smartphones).

gartner smartphone 2009

Meer info: Gartner persbericht

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 februari 2010, 16:42
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.