iPhone-bezitters zijn irritant bijdehand

iPhone-bezitters kunnen makkelijk allerlei informatie online opzoeken. Maar volgens een artikel in de Los Angeles Times roepen ze daarmee vooral irritatie op en vallen gesprekken dood wanneer je als iPhone-bezitter te bijdehand doet.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

How to irritate peopleVorig jaar circuleerde er een bericht over een vliegtuig dat niet kon vertrekken vanwege slechte weersomstandigheden. Gelukkig was er een passagier met een iPhone aan boord, die meteen het actuele weerbericht kon checken. De passagier gaf aan de piloot door dat het weer inmiddels was opgeklaard, zodat het vliegtuig kon vertrekken. Het verhaal bleek achteraf een nepbericht, maar het was wel een van de eerste voorbeelden van irritante iPhone-gebruikers die het beter denken te weten, omdat ze informatie altijd bij de hand hebben. De Los Angeles Times besteedt in een artikel aandacht aan deze iPhone-betweters en daarin komt ook Erica Sadun aan het woord. Volgens haar maakt ze zich met haar bijdehante opmerkingen niet altijd populair als iPhone-bezitter.

“Het heeft van mij in plaats van een erg irritante betweter een ongelooflijk irritante betweter gemaakt”, zegt Sadun. “Het is in sociaal opzicht geen voordeel”. Het artikel legt uit dat van de 219 miljoen mobiele telefoons in de VS minder dan 1% een iPhone is. Maar de bezitters daarvan zijn wel bovengemiddeld actief op internet. iPhone-bezitters gebruiken hun telefoon anders dan bezitters van doorsnee mobiele telefoons. Ze zoeken veel meer op internet naar films, restaurants, nieuws en bijvoorbeeld prijsvergelijkingen.

How to lose friendsWil Shipley, een software-ontwikkelaar uit Seattle, is een mooi voorbeeld hoe ver je daarmee kunt gaan. Hij gebruikt zijn iPhone om in de viswinkel te controleren welke vissoorten milieuvriendelijk zijn gevangen, om vervolgens het personeel lastig te vallen met quizvragen. Volgens Shipley vindt het personeel dat niet erg, maar Erica Sadun waarschuwt dat je je ‘iPhone-moment’ zorgvuldig moet kiezen. Wanneer je tijdens een gesprek naar je broekzak grijpt om je iPhone te pakken, heb je jezelf meteen afgesneden van de conversatie. Je gesprekspartners hebben geen geduld om te wachten tot je het ultieme antwoord hebt opgezocht.

Het tevoorschijn halen van je iPhone om een antwoord op te zoeken kan een totale conversation killer zijn, zoals actrice Natalie Canerday meemaakte. Samen met andere theateracteurs discusseerde ze over de vraag wanneer het album Born to Run van Bruce Springsteen was uitgebracht. Toen de regisseur zijn iPhone tevoorschijn pakte en vertelde dat het volgens Wikipedia in 1975 was, viel het gesprek helemaal dood. Veel meer dan een “Oh” kon er als reactie niet af. Dezelfde kille respons kreeg een zekere Daniel Bernstein, die met zijn vrienden arriveerde bij een bowlingcentrum waar alle banen bezet waren. Dankzij de iPhone kon Bernstein een bowlingbaan verderop zoeken, kreeg route-instructies om er naartoe te rijden en kon zelfs online zien hoe lang de wachttijd was. Bernstein verwachtte een bedankje van zijn vrienden, maar die reageerden uitermate koel.

iZombiesEn dan is er ook nog de sociale druk. De 27-jarige Nora Wells uit Venice (vlakbij Los Angeles) voelt zich eigenlijk wel gedwongen om een iPhone te kopen: “It’s the hip, young, fun thing to do”.

Meer info: Chicago Tribune
Ook leuk: iZombies

Foto iZombies: (c) Jakob Homan

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 maart 2008, 1:14
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.