iPhone 5 met 4G LTE: hoe zinvol in Nederland?

Het is nog niet duidelijk of de iPhone 5 gebruik zal maken van 4G-netwerken in Nederland. Op het moment wordt er namelijk getest met niet ondersteunde frequenties. Later dit jaar wordt de ondersteunde 4G-frequentie geveild.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

4G LTE iPhone 5Apple heeft de iPhone 5 aangekondigd met 4G LTE. Voor Amerikanen is dat groot nieuws, want daar zijn alle high-end smartphones al geschikt voor LTE. Met 4G-technologie zijn er downloadsnelheden mogelijk die veel hoger liggen dan bij de huidige 3G-abonnementen. Maar hoe zit dat in Nederland? Apple gaat drie varianten van de iPhone 5 uitbrengen, die verschillende LTE-frequenties ondersteunen. Welke van de drie is geschikt voor ons? Daar geven we in dit artikel antwoord op. Voor de Belgische lezers hebben we 4G in het volgende artikel onder de loep genomen.

4G in Europa

Kijk je naar de Europese situatie, dan is er alleen duidelijkheid voor klanten van T-Mobile Duitsland en Everything Everywhere UK. Zij maken gebruik van de 1800Mhz-frequentie, die als enige Europese 4G-frequentie wordt ondersteund in de Europese versie van de iPhone 5. Dat terwijl er in Europa drie frequentiebanden worden gebruikt voor 4G: 800Mhz, 1800Mhz en 2600Mhz. Vodafone vist hierdoor in Duitsland en Frankrijk achter het net: daar maken zij gebruik van een andere frequentie.

Frequenties in Nederland

Verschillende Nederlandse providers testen op het moment 4G-netwerken, maar hiervoor wordt niet de 1800Mhz-frequentie gebruikt. In plaats daarvan wordt er in Nederland getest met de 2600Mhz-frequentie. Nederlandse providers kunnen later dit jaar mogelijk wel overstappen naar 1800Mhz. Op 31 oktober vinden er frequentieveilingen plaats, waarbij ook de 1800Mhz-frequentie geveild zal worden.

Of Nederlandse telecomproviders op 31 oktober de 1800Mhz-frequenties in handen krijgen, is nog niet duidelijk. De overheid zou deelnemers aan de frequentieveiling een zwijgplicht hebben opgelegd, waardoor ze nu nog niet duidelijk kunnen maken of ze achter de 1800Mhz-frequentie aan kunnen gaan. Zo liet KPN tegenover Tweakers al weten nog geen details te kunnen geven over de iPhone 5 op KPN’s 4G-netwerk. Waarschijnlijk weten we na 31 oktober of de iPhone 5 gebruik kan maken van Nederlandse 4G-netwerken.

3G in plaats van 4G

Hoewel je op het moment nog niet met een 4G-netwerk kunt verbinden vanaf de iPhone 5 in Nederland, kun je wel nog steeds gebruikmaken van de gevestigde orde aan datanetwerken. Zo kun je nog steeds internetten via het 3G-netwerk dat door alle grote providers wordt gebruikt. 4G zal enkel een snellere internetverbinding bieden.

Voor ons artikel over 4G in België zoeken wij nog informatie. Weet jij meer over de situatie van 4G en het frequentiegebruik in België? Laat het ons dan weten in de reacties onder dit artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2012, 17:28
Categorie Providers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.