iPhone 3G S heeft speciaal vetafstotend scherm

De nieuwe iPhone heeft een oleofobisch scherm. Dat houdt in, dat het vetafstotend is, zodat je minder moeite hoeft te doen om vette vingers van het scherm te vegen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone schermDe iPhone 3G S heeft iets bijzonders: een scherm met oleofobische eigenschappen. We doken in de wereld achter dit nieuwe Scrabble-woord. Oleofobisch, is dat gewoon een vetfobie? Zoiets ja. Bij de oude iPhone moet je het scherm schoonmaken met een vochtig doekje. Op de website van Apple is te lezen dat je bij de nieuwe iPhone genoeg hebt aan een droog doekje om vetvlekken van je vingers en oor te verwijderen.

Oleofobisch is een term die bijvoorbeeld fabrikanten van membraantechnologie gebruiken om aan te geven dat een membraan geen olieachtige vloeistoffen doorlaat. Er zijn ook hydrofobische membranen, die vloeistoffen met hoge oppervlaktespanning zoals water tegenhouden. Je kunt bijvoorbeeld je regenjas inspuiten met waterafstotende spray zodat regendruppeltjes meteen wegrollen wanneer ze de jas raken. Het tegengestelde van hydrofobisch is trouwens hydrofiel, dat sommige mensen wel kennen van hydrofiel verband (goed in staat om water op te nemen) of hydrofiele moleculen (die gemakkelijk waterstofbruggen aangaan). Olie daarentegen, heeft heel andere eigenschappen: er kan zowel hoge als lage oppervlaktespanning optreden. Op internet zijn kansen genoeg om er nog veel dieper in te duiken.

Oleofobisch… mooi woord. Maar in het gewone taalgebruik kun je beter gewoon zeggen: vetafstotend, zodat je minder moeite hoeft te doen om vette vingers van je scherm te vegen.

Meer info: Apple’s schoonmaaktips
Zie ook: Wikipedia over lipophobicity
Tipgever: Mackjenzie

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2009, 23:26
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.