iPhone 3G: bij T-Mobile niet sneller dan 384 kbps?

T-Mobile biedt met de huidige mobiele internetabonnementen een snelheid van maximaal 384 kbps, terwijl de iPhone 3G wel 7,2 Mbps aankan. T-Mobile zal een nieuw abonnement moeten introduceren om een echt hoge snelheid te bieden, maar daar hangt wel een fors prijskaartje aan.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Web \'n WalkDe iPhone 3G kan mobiel internet op HSDPA-snelheid aan, wat op dit moment meestal betekent dat je een maximale snelheid van 1,8 of 3,6 Mbps kunt halen. Is T-Mobile daar klaar voor? Het netwerk wel: de telecomoperator heeft al sinds 2006 een HSDPA-netwerk in de lucht. Maar de iPhone-abonnementen die T-Mobile straks gaat aanbieden zullen toch iets beter (en daardoor ook iets duurder) moeten zijn dan de huidige Web ‘n Walk-bundels, want die hebben een maximale snelheid van 384 kbps.

En da’s wat weinig als je bedenkt dat de iPhone 3G snelheden tot wel 7,2 Mbps aankan. Tenminste, als de iPhone inderdaad is voorzien van de voorspelde Infineon PMB8878 chipset (meer info bij Infineon zelf).

Op de website van T-Mobile zijn de tarieven voor mobiel internet te vinden. Voor mobiele telefoons biedt T-Mobile op dit moment Pocket Internet Totaal (tot 128 kbps, €9,50 per maand) en Pocket Internet Totaal Plus (tot 384 kbps, €19,50 per maand). Bij die laatste zit er nog een addertje onder het gras: als je 250 MB verbruikt hebt valt je snelheid terug naar 128 kbps. Nice…

De abonnementen zijn weliswaar goedkoop, maar met 384 kbps zit je op UMTS-snelheid. Dat is ook 3G, maar niet de snelheid waarop we hadden gehoopt. T-Mobile kan wel hogere snelheden aan, maar de abonnementen die ze daarvoor aanbieden zijn in eerste instantie bedoeld voor laptopgebruikers en de prijzen liggen flink hoger: voor echt mobiel breedband op HSDPA-snelheid (3,6 Mbps) betaal je €83,40 per maand. Er is een goedkoper abonnement van €49,50 en met een snelheid van iets meer dan 1 Mbps, maar die heeft dezelfde terugval in snelheid wanneer je over een bepaalde limiet heen bent.

In de VS stonden de kranten de afgelopen weken vol met berichten over AT&T, die het netwerk versneld aan het upgraden was: van 800 kbps naar 1,5 Mbps. Inderdaad, in de VS lopen ze nog wat achter. Snelheid is dan ook niet het probleem bij T-Mobile: ze kunnen al 3,6 Mbps aan, maar het is wel duidelijk dat zo’n snel 3G-abonnement je niet een tientje per maand gaat kosten. Bereid je dus voor op een prijsschok: zo’n 50 euro per maand voor het data-abonnement lijkt een realistischer schatting.

T-Mobile rekent in Duitsland nu al €50, €70 en €90 voor een EDGE-abonnement (ca. 135 kbps) dat boven een bepaalde limiet tot 64 kbps wordt afgeknepen.

Voor alle duidelijkheid: T-Mobile Nederland heeft nog GEEN tarieven voor de iPhone bekendgemaakt.

Deze tip is afkomstig van Michiel de Jong, dank daarvoor!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:46
Categorie Providers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.