Tekenen op de iPad

Waarom de nieuwste iPads niet met de Apple Pencil 2 werken

De iPad mini 2019 en de eveneens deze week aangekondigde iPad Air 2019 werken alleen met de eerste generatie Apple Pencil. We kregen meldingen van iCulture-lezers die daar teleurgesteld over zijn, maar Apple's keuze is wel te verklaren.

Met de komst van de eerste 2019 iPads heeft Apple ervoor gezorgd dat het hele assortiment nu geschikt is voor de Apple Pencil. De nieuwe Air en mini werken echter alleen met de originele Apple Pencil en niet met de later geïntroduceerde Apple Pencil 2. Zo zit het met de volgende punten:


#1 Beperkingen qua design
De nieuwe Apple Pencil moet met een magneet aan de zijkant van de iPad worden vastgeplakt. Dat kan alleen als de zijkant plat is. De nieuwe iPad Air en mini hebben afgeronde zijkanten, dus dat gaat niet werken. Als Apple ondersteuning voor de Apple Pencil 2 had willen bieden, hadden ze beide tablets een nieuw design moeten geven. Het vastplakken aan de iPad is de enige manier om de Pencil 2 op te laden.

iPad mini 2019.

#2 Technische redenen
Als Apple had gewild dat de nieuwe Pencil 2 op álle iPads werkt, dan hadden ze een Lightning-aansluiting moeten toevoegen, naast het opladen met inductie. Bovendien zou de Pencil dan op twee manieren te koppelen moeten zijn: via de Lighting-aansluiting en via inductie. Maar dat is niet Apple’s manier van werken, betoogt Daring Fireball. Liever twee afzonderlijke producten dan een Pencil die alles kan (en daardoor nog duurder zou zijn geworden).

iPad Air met Smart Keyboard

#3 Kostenbesparingen
Lang niet iedereen is van plan te gaan tekenen en schilderen op de iPad. Speciaal voor de Apple Pencil 2 had Apple voorzieningen voor draadloos opladen via inductie moeten inbouwen, terwijl dat maar voor een deel van de gebruikers interessant is. Al die extra’s brengen kosten met zich mee. Door de iPads met minimale aanpassingen geschikt te maken voor de Pencil kun je er toch gebruik van maken. De hogere kosten voor ondersteuning van inductieladen hebben niet alleen te maken met de iPads, maar ook met de Pencil zelf. Als Apple een dergelijke voorziening ook in de nieuwe iPads had ingebouwd, waren ze nog duurder geworden dan ze nu al zijn. Bij de (high-end) iPad Pro’s heeft Apple wél de mogelijkheid om de mooiste oplossing met dure componenten te gebruiken . Bovendien zou Apple je dan hebben gedwongen om de relatief prijzige Pencil 2 (€139) aan te schaffen, terwijl de eerste generatie Pencil (€99) ook prima voldoet. Sommige mensen zullen nog zo’n eerste generatie Pencil hebben liggen, die je prima kunt hergebruiken.

#4 Onderscheid Pro vs gewone gebruikers
De iPad Pro is vanaf 899 euro verkrijgbaar en richt zich op een heel ander publiek dan de gewone iPads die vanaf 359 euro in de winkel liggen.

Tekenen op de iPad

Het is niet zo gek dat Apple voor de Pro-gebruikers speciale, duurdere accessoires uit brengt die wat meer functies hebben. Door een speciale Pencil voor Pro-gebruikers te verkopen houdt Apple een duidelijke scheidslijn tussen de duurdere Pro en de rest van het assortiment. Apple had het onderscheid overigens wel iets duidelijker kunnen maken door de naam Apple Pencil Pro te noemen in plaats van Pencil 2.

Pro-gebruikers klagen regelmatig dat Apple onvoldoende aandacht voor ze heeft, maar met de iPads, iMacs, MacBook en binnenkort de Mac Pro is er nu een duidelijk onderscheid tussen high-end en de rest van het assortiment. Bij de iPhones is dat overigens ook zo: high-end is boven de duizend euro, de overige modellen zijn voor minder dan duizend euro te koop.

Logitech Crayon

#5 Meer keuze: ook Logitech Crayon
Door te kiezen voor de ‘oude’ technologie van de Apple Pencil 1 maakt Apple deze iPads ook meteen geschikt voor de Logitech Crayon (€69,95). Dit is een nog goedkopere tekenpen die in eerste instantie gericht was op het onderwijs. Je kunt de Logitech Crayon tegenwoordig gewoon in de Apple Store kopen, al biedt deze minder opties dan Apple’s eigen Pencil.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 maart 2019, 10:51
Categorie Accessoires
Onderwerp apple pencil
12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.