Goldee stopt ermee: slimme lichtknop en app verdwijnen

De Goldee lichtschakelaar bestaat niet meer: het project is opgeheven en de Goldee-app met lichtscenes voor Hue-lampen werkt niet meer. Er blijkt een tragisch verhaal achter te zitten.

Het was een prachtig idee: een lichtknop met Wi-Fi-functie waarmee je de lampen thuis op een veel slimmere manier kunt bedienen. Goldee was al bekend kondigde in november 2013 de lichtknop aan, waarmee je makkelijk allerlei scenes zou kunnen instellen voor slimme lampen de Philips Hue, LIFX en iLumi. Maar helaas komt er een vroegtijdig einde aan het project.

goldee-welkom

De ontwikkeling van de lichtknop bleek te kostbaar en de makers wilden ook niet inleveren op kwaliteit. Toen het startkapitaal opraakte en er mensen moesten worden ontslagen, zette dat kwaad bloed bij de werknemers: ze gingen in staking. De genadeklap werd toegebracht door een voormalige ontwikkelaar: die blijkt de Goldee-server te hebben gehackt en verwijderde belangrijke componenten. Daardoor is onherstelbare schade aangericht.

GoldeeZowel de app als de hardware-modules voor de lichtknop zijn niet meer te redden. De Goldee-app werkte de afgelopen dagen al niet meer, omdat die de lichtscenes via een server werden opgehaald. In een blogposting legt Goldee-oprichter Tomas Baran uit hoe het allemaal mis kon gaan. Voor Baran is het een pijnlijke situatie: hij had veel tijd en geld geïnvesteerd in het project en het lukte niet om verdere financiering te krijgen. Dat zijn medewerkers zich daarna tegen hem keerden, moet extra zuur zijn. Baran is van plan om een blog te starten, waarin hij uitlegt wat hij geleerd heeft

Eigenlijk zou de Goldee-switch al in de zomer van 2014 verschijnen. Je kon voor 249 dollar een pre-order plaatsen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 december 2014, 20:30
Categorie Accessoires
Onderwerp goldee

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.