Gartner: iPad blijft tot 2015 grootste speler van tablets

Onderzoeksbureau Gartner stelt dat iOS, het besturingssysteem van de iPad, in 2015 nog steeds de dominante operating system voor tablets is. Echter vergeet de instantie Windows en BlackBerry op te nemen in het onderzoek.

Gartner iPad icoonOnderzoeksbureau Gartner stelt in een vandaag verschenen rapport dat iOS nog wel even marktleider blijft in de industrie van tablets. iOS had in 2010 maar liefst een marktaandeel van 83,9 procent op dit gebied. De verwachting luidt dat Apple na het einde van dit jaar nog steeds 68,7 procent van de tabletmarkt in handen heeft. Omdat de iPad de enige in zijn soort is met iOS geïnstalleerd, kun je dus stellen dat de iPad riant de best verkochte tablet van dit jaar zal zijn.

In 2015, zo schat Gartner, is Apple met 47,1 procent nog steeds marktleider in zijn segment, maar slinkt de voorsprong met name ten bate van Googles Android-systeem dat op allerlei verschillende tablets geïnstalleerd wordt. Android zou tegen de tijd 38,6 procent van de markt veroverd hebben.

Gartner cijfers iPad

Er zijn echter nogal wat vraagtekens te plaatsen bij Gartners onderzoek. Zo stelde het bureau in 2009 nog dat er al snel een gigantische drie-eenheid zal ontstaan in tabletsysteemland, met Apple recht tegenover Android en BlackBerry-producent RIM. Het systeem waar BlackBerry’s aankomende Playbook-tablet op draait, QNX, wordt nu echter een stuk lager ingezet met slechts 10 procent marktaandeel in 2015. Maar Microsoft, dat zijn Windows 7 op aardig wat (vooral Aziatische) tablets geïnstalleerd zal zien, is niet eens meegenomen in het onderzoek. Of het moet vallen onder ‘other’ met slechts 0,2 procent van de markt in 2015. Neem de cijfers dus vooral met een korreltje zout.

Wie desondanks toch geen genoeg krijgt van de schattingen van Gartner, vindt op zustersite iPhoneclub nog een 2015-voorspelling voor de besturingssystemen van smartphones.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 april 2011, 21:13
Categorie Achtergrond
Onderwerpen blackberry, tablets, windows

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.