data-frick-app

Persoonlijke data wordt kunst met FRICKbits-app voor iPhone

Laurie Frick is bekend van haar experimenten met quantified self, digitale data en kunst. Met de FRICKbits-app wil ze dat iedereen zijn data kan omzetten naar kunstzinnige patronen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

data-frick-appLaurie Frick is een bekende naam in de wereld van quantified self. De kunstenares maakte eerder al kunst op basis van persoonlijke data en heeft nu besloten om een app te maken, waarmee iedereen dat kan doen. De Frick-app voor iPhone moet met Kickstarter-geld gemaakt worden en heeft het beoogde bedrag van 7.500 dollar al ruimschoots binnen. Het loopt al hard richting de $20.000, dus Laurie kan aan de slag met FRICKbits, waarvan het idee al twee jaar geleden ontstond. De app gaat locatiedata verzamelen en creëert daaruit patronen, die Laurie voorheen met de hand maakte.

Al die kleine metingen van je locatie kun je samenvoegen tot een kleurrijk plaatje, dat voor iedereen uniek is. Geen kille infographics, maar een afbeelding die eruit ziet alsof het met waterverf is gemaakt. Laurie koos voor locatiedata omdat het makkelijk te begrijpen is en omdat we vaak op dezelfde plaatsen komen. Herhalingen in reispatronen zorgen voor een abstract plaatje, waarvan je zelf bepaalt of je het wilt delen via sociale media of niet.

frickbits-iphone-app

De app zal straks gratis te downloaden zijn, dus Laurie moest iets anders verzinnen om toch investeerders via Kickstarter binnen te halen. Voor de gebruikelijke stickers en t-shirts haal je als kunstenaar je neus op, maar gelukkig heeft Laurie iets moois gemaakt: metalen platen met daarop datapatronen, die je bijvoorbeeld in de badkamer of de keuken kunt neerzetten. Een enkele plaat kost $65 plus $20 verzendkosten buiten de VS. Voor $150 excl. verzendkosten krijg je drie metalen platen en voor $250 heb je vijf stuks in je badkamer staan.

Meer info: Kickstarter

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 augustus 2014, 18:08
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen data, kunst, quantified self

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.