DrawQuest-app voor iOS gaat stoppen

De tekenapp DrawQuest gaat stoppen. Oprichter Chris Poole geeft toe dat het geld op is en dat het niet lukt om DrawQuest rendabel te maken.

DrawQuest-ipadStel, je heet Chris Poole en bent oprichter van 4chan, het populairste Engelstalige internetforum ter wereld. Meer dan 7 miljoen mensen per dag bezoeken je website. Toch is dat geen garantie voor succes. Chris Poole heeft aangekondigd dat hij stopt met DrawQuest, de app waarin je elke dag de opdracht krijgt om iets te tekenen. DrawQuest bestond sinds februari 2013 en kwam in november op de iPhone uit. “We hebben simpelweg gefaald”, geeft Poole toe in een blogposting.

De wereld van start-ups klinkt zo mooi, met succesvolle financieringsrondes en oprichters die als popsterren worden onthaald. Je hoort nooit iets over mislukkingen en fouten, want die worden vakkundig onder het tapijt gemoffeld. Maar Poole geeft liever ruiterlijk toe dat DrawQuest is mislukt.

De servers van DrawQuest zullen nog een paar maanden in de lucht blijven. Over belangstelling niets te klagen: het afgelopen jaar is de app 1,4 miljoen keer gedownload en er zijn 550.000 geregistreerde gebruikers. De meerderheid daarvan (400.000 mensen) gebruiken de app nog maandelijks en er is een harde kern van 25.000 mensen die de app elke dag nog opstarten. De community rondom de app is sterk, maar er viel gewoon geen duurzame business van te maken, meent Poole. Hij heeft respect gekregen voor bedrijven die er wel in slagen om hun mobiele apps rendabel te maken. In de toekomst zal hij zijn ervaringen delen, zodat andere ondernemers ervan kunnen leren. Wat schokkend is aan het hele verhaal, is dat DrawQuest het beter deed dan 98% van de andere kanshebbers op mobiel.

Een paar dagen geleden werd dat ook al eens pijnlijk duidelijk: de meeste appontwikkelaars verdienen geen cent en in de toekomst wordt dat niet veel beter. In 2018 zal maar 0,01 procent van alle apps financieel rendabel zijn. Het verkopen van extra levens in Candy Crush Saga blijkt een stuk makkelijker dan het verkopen van extra penselen in een tekenapp. DrawQuest had geen patenten en andere intellectuele eigendommen verzameld, waardoor kopers niet waren geïnteresseerd. En de community was weliswaar groot, maar het was onduidelijk hoe je daarmee geld zou kunnen verdienen. De medewerkers van DrawQuest zullen vertrekken en Poole is van plan om net zolang de hostingkosten aan Amazon te betalen, totdat het geld helemaal op is. Dan gaat de stekker er definitief uit. Ook de online community Canvas zal verdwijnen.

Downloaden (voor zolang het duurt): DrawQuest (gratis, universeel, iOS 7.0+)

chris-poole-photo

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 januari 2014, 23:24
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerp drawquest

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.