CSS-animaties maken Flash op de iPhone overbodig?

WebKit heeft CSS-animaties mogelijk gemaakt, waardoor je op de iPhone ook Flash-achtige effecten kunt zien. Maar een echte vervanger van Flash is het nog niet.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

css-animatiesWe weten allemaal hoe het ervoor staat met Flash op de iPhone: na maandenlange speculatie is er nog steeds niets concreets aangekondigd. Maar misschien is Flash helemaal niet nodig, want WebKit krijgt ondersteuning voor CSS-animaties. Wat het erg interessant maakt, is dat het nog niet in Safari op de desktop werkt (probeer hier), maar wel op de iPhone. De animatie met vallende bladeren die achter het zojuist gegeven linkje schuilgaat is één van de voorbeelden die zijn gemaakt om te laten zien hoe het werkt. In de twee andere demonstraties zie je objecten over het scherm schuiven en krijg je een knippereffect te zien.

Op het blog van WebKit kun je codevoorbeelden bekijken, zodat je de effecten meteen in je eigen site kunt inbouwen. Prachtig, want daardoor is het misschien niet meer nodig om op Flash voor de iPhone te wachten? Misschien is dat wat te optimistisch, want de CSS-animaties zijn op het eerste gezicht nog niet te vergelijken met de kracht van Flash, dat je bijvoorbeeld voor games zou kunnen gebruiken en dat – in de vorm van Flash Video – ook door veel videowebsites wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld Vimeo.

Demo’s (bekijk op je iPhone!):

Meer info: Surfin’ Safari

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:27
Categorie iDevices
Onderwerpen animatie, flash

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.