Crashlytics introduceert alternatief voor app-testplatform TestFlight

Crashlytics heeft een testplatform voor apps op iOS en Android geïntroduceerd, als alternatief op het door Apple overgenomen TestFlight.

Crashlytics app testsCrashlytics heeft een nieuwe dienst geïntroduceerd waarmee ontwikkelaars betaversies van apps kunnen versturen naar gebruikers. Het distributieplatform werd al een tijdje intern door Crashlytics getest, maar wordt nu opengesteld voor betatesters. De dienst gaat de directe concurrentie aan met TestFlight, waar iOS-ontwikkelaars al veel langer gebruik van maken om beta’s te versturen naar ondermeer testers en app-recensenten. Toch komt het alternatief als geroepen: TestFlight werd afgelopen week overgenomen door Apple en het lot van de dienst is daarom onduidelijk.

De nieuwe Crashlytics-dienst is in functionaliteit vergelijkbaar met TestFlight. Een ontwikkelaar kan met de website een nog niet verschenen app verspreiden onder testers, zonder dat er tientallen UDID’s en ipa-bestanden uitgewisseld moeten worden. Crashlytics is niet een nieuwe speler in de app-markt: het bedrijf biedt al langer uitgebreide middelen waarmee ontwikkelaars app-crashes kunnen analyseren.

Apple bevestigde de overname van TestFlight afgelopen week, maar leverde verder geen commentaar. We weten daarom niet of Apple de testdienst draaiend zal houden. Toen Apple app-zoekdienst Chomp overnam in februari 2012, werd de dienst pas in oktober 2012 gesloten. Wel werd in april al de zoekfunctionaliteit voor Android-apps in Chomp verwijderd. Een vergelijkbaar lot staat TestFlight te wachten: vanaf 21 maart wordt Android niet meer ondersteund. Crashlytics ondersteunt met zijn nieuwe dienst zowel iOS als Android, en biedt daarmee een alternatief voor voormalig TestFlight-gebruikers die voor beide platformen ontwikkelen. Crashlytics is met de twijfelachtige positie van TestFlight overigens niet de enige op de markt: ook Hockey biedt een cross-platform testmiddel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 februari 2014, 11:54
Categorie Apps
Onderwerp testflight

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.