Balda klaagt over productieproblemen bij grote klant

Touchscreen-fabrikant Balda heeft afgelopen kwartaal minder verkocht omdat "een grote klant" de specificaties last-minute wijzigde, waardoor de massaproductie later van start ging. Die grote klant kan alleen maar Apple zijn.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Balda displayDe Duitse touchscreen-fabrikant Balda bracht gisteren financiële cijfers naar buiten die toch aanwijzingen bevatten dat Apple te maken heeft met productieproblemen. Balda is volgens geruchten de belangrijkste leverancier van het iPhone-scherm. De verkoop en winst vielen de afgelopen periode tegen door productievertragingen in Azië door een niet nader genoemde “grote klant”. Iedereen gaat er vanuit dat die grote klant Apple is.

Apple zou volgens Balda op het laatste moment wijzigingen in de specificaties voor het touchscreen hebben doorgevoerd. Als gevolg daarvan moesten grote wijzigingen in de fabriek worden doorgevoerd. Eerdere productievoorbereidingen moesten overnieuw worden gedaan. Daardoor was een vertraging in de massaproductie niet te voorkomen geweest. De verkoop in het tweede kwartaal daalde 20% naar $90 miljoen. Groei in touchscreenproductie in China kon de andere tegenvallers niet goedmaken. Balda maakte wel minder verlies in vergelijking met vorig jaar: toen moest er nog $7,1 miljoen bij, dit jaar was het verlies voor belastingen nog maar $2,6 miljoen.

Maar analisten denken niet dat we bezorgd moeten zijn over productieproblemen bij Apple. Opstartproblemen zijn normaal bij een product dat zo duur en complex is als de iPhone. De aandelen van Balda zakten aanvankelijk nadat het nieuws naar buiten kwam, maar herstelden zich snel naar een koers die maar 1% lager lag. De aandelen van Apple bleven ongewijzigd, nadat ze vorige week al 10% inzakten na geruchten over productieproblemen. Balda zou juist kunnen profiteren van de aandacht die het via Apple krijgt. Andere toestelfabrikanten zouden wel eens kunnen toestromen, omdat de schermen gevoeliger, dunner en krasbestandiger zijn dan de plastic schermen die de markt nu domineren. Daar komt ook nog bij dat de schermen van Balda geschikt zijn voor multitouch.

Toch heeft Apple nog steeds niet bevestigd dat Balda daadwerkelijk het touchscreen van de iPhone heeft gemaakt. Volgens kenners is het Duitse bedrijf, dat fabrieken in Xiamen (China) en een joint-venture met het Singaporese TPK Holding heeft, de enige die deze schermen in massaproductie kan maken. De last-minute wijziging waarover Balda klaagt zou wel eens de overstap van plastic naar glas kunnen zijn, waar Apple ons midden juni mee verraste. Maar dat mag Balda natuurlijk niet zeggen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 13:51
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.