ASCAP wil geld voor afspelen van ringtones in het openbaar

ASCAP wil geld zien wanneer mensen in het openbaar een ringtone afspelen. Volgens ASCAP is het namelijk een publieke opvoering, net zoals het zingen van een liedje in het openbaar. De zaak speelt op dit moment alleen in de VS.

ringtoneEr zijn soms van die nieuwsberichten waarom je moet lachen, omdat ze gewoon te absurd klinken. ASCAP is een organisatie die een vergoeding wil vragen wanneer je telefoon een ringtone in het openbaar afspeelt. Volgens ASCAP gaat het om een publieke performance en net als restaurants en supermarkten die achtergrondmuziek afspelen moet je daarvoor betalen. De zaak speelt momenteel in de VS, waar ASCAP in een strijd met alle grote mobiele operators is verwikkeld over de vraag of er voor ringtones betaald moet worden als ze in een openbare gelegenheid zoals een restaurant of op straat te horen zijn.

Het is niet de eerste keer dat ASCAP met gekke voorstellen komt, want eerder wilden ze geld incasseren als mensen tijdens het kamperen liedjes zingen. Een kampeerkamp is immers te vergelijken met een vakantieresort en die betalen op dit moment al voor muziek.

Na onderhandelingen kwamen ASCAP en de American Camping Association tot een overeenkomst om jaarlijks $257 per kamp te betalen om er ongestoord op los te kunnen zingen. Het plan kwam in de openbaarheid maar toen men ontdekte dat zelfs padvinders moesten betalen om liedjes als ‘Happy Birthday’ te mogen zingen, was het hek van de dam en ging het plan van tafel.

Het nieuwe plan, om geld voor ringtones te gaan vragen, is te lezen in een document dat in PDF-formaat te lezen is. Een jurist van de Electronic Frontier Foundation denkt dat ASCAP weinig kans maakt. Bij een publieke performance moet er direct of indirect commercieel voordeel zijn en dat is bij het afspelen van ringtones in een restaurant niet het geval. Dan zou je namelijk ook moeten betalen als je in een cabrio naar de autoradio luistert.

Via: Electronic Frontier Foundation

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juni 2009, 18:18
Categorie Apple
Onderwerp bellen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.