Apple University voorkomt dat bedrijfscultuur van Apple verloren gaat

Apple University zal ervoor zorgen dat de bedrijfscultuur en de leiderschapslessen van Steve Jobs behouden blijven.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple-universitySteve Jobs is door velen de beste CEO van onze tijd genoemd. Zijn stijl van leidinggeven was hard en zakelijk, maar juist daardoor wist Jobs wel de beste mensen aan te trekken en te motiveren om harder te werken dan gebruikelijk. Zijn stijl van leidinggeven zal nu worden gedoceerd aan de Apple University, waar Apple drie jaar geleden de eerste stappen voor zette. Toen nam Apple een opvallende persoon in dienst: de rector van Yale Business School met de naam Joel Podolny. Hij zou Apple University gaan leiden, een opleiding waarbij de filosofieën en visie van toenmalig CEO Steve Jobs worden overgedragen aan Apple-medewerkers. Jobs was er zelf nauw bij betrokken.

Hij baseerde zich daarbij op ervaringen bij Pixar, waar hij iets soortgelijks had gedaan. Het was voor Jobs een manier om zijn erfenis zeker te stellen. Podolny werkte bij Yale vooral aan onderzoek op het gebied van organisatiegedrag. Hij weet hoe leiders ervoor kunnen zorgen hoe hun bedrijf betekenis krijgt. Bij Apple zal Podolny ervoor moeten zorgen dat de leiderschappsstijl en de bedrijfscultuur die door Jobs is gecreëerd niet verloren gaan. Jobs besefte dat de structuur van het bedrijf uniek is. Nieuwe managers bij Apple moeten leren hoe Jobs en andere topmensen bij Apple bepaalde situaties aanpakken. De universiteit gaat managers leren hoe besluiten moeten worden gemaakt, op basis van een rijke historie aan case studies. De cursussen zullen deels worden gegeven door Apple-topmensen. Zo zou Tim Cook al een aantal cursussen hebben gedoceerd.

Ook Disney, HP, General Electric en andere bedrijven hebben soortgelijke, eigen ‘universiteiten’. Bij HP leer je bijvoorbeeld principes van Bill Hewlett, toevallig een inspiratiebron voor Steve Jobs. Bovendien was het Bill Hewlett die Jobs aan één van zijn eerste baantjes hielp. Bij Pixar University leren filmmakers over kunst en filmmaken, maar ook leidinggevende vaardigheden komen er aan bod. Je leert er niet alleen praktische vaardigheden, maar maakt je ook de bedrijfscultuur en de waarden waar het bedrijf voor staat, eigen.

De eerste plannen voor Apple University ontstonden overigens al in 2006, maar raakten in een stroomversnelling toen Jobs in 2008 voor de tweede keer met ziekteverlof ging. Podolny is gek op Apple-producten en heeft ‘Vice President of Human Resources and Dean of Apple University’ op zijn visitekaartje staan. Hij rapporteerde rechtstreeks aan Jobs en had zelfs een kantoor tussen Jobs en Cook in.

Op de foto bovenaan dit artikel: het team dat samen met Tim Cook de klus bij Apple nu moet klaren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 oktober 2011, 21:20
Categorie Apple
Onderwerpen steve jobs, universiteit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.