Apple patenteert nieuwe multi-touch gebaren

Apple heeft een reeks nieuwe multi-touch gebaren gepatenteerd. Hoewel totaal onbekend, kan het in de toekomst mogelijk zijn om meerdere gebaren uit te voeren om acties uit te voeren op de iPhone en iPad.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Touchscreen gebarenApple heeft een patent ingediend voor meerdere nieuwe bewegingen op touchscreens en trackpads. Dat kan wijzen op uitgebreidere invoermogelijkheden om programma’s en games op de iPhone te besturen. Tot nu toe worden vooral pinch (inzoomen) en drag (slepen) gebruikt, maar als het aan Apple ligt komt daar een fors aantal gebaren bij. Negen daarvan zijn met één vinger in te voeren maar er zijn ook nog eens vijftien verschillende gebaren voor twee en zelfs drie vingers tegelijk op het scherm.


Een grote informatieve afbeelding van Patently Apple toont de nieuwe mogelijkheden in een overzicht. De pijlen erin geven aan naar welke richting de gebruiker zijn vinger beweegt om een figuur te tekenen en daarmee een actie uit te voeren. De simpelste ervan lijkt een rechte lijn met een kuiltje trekken, zoals hieronder wordt getoond in figuur 9b. Andere tekeningen wijzen op behoorlijk complex uitziende gebaren waarbij je alleen maar kan hopen dat de ontwikkelaar van een app uitlegt wat de bedoeling ermee is.

Voor de duidelijkheid: je kunt deze figuren natuurlijk al op het beeld tekenen. In Lego Harry Potter bijvoorbeeld, levert het tekenen van een ster in figuur 9g zelfs een spreuk op. Maar daarmee teken je de spreuk bewust op het scherm. Het wezenlijke verschil met dit patent is dat de gebaren hier als basis van een besturing dienen. Zo zou het tekenen van een ster in een muziekapplicatie bijvoorbeeld kunnen staan voor het ‘favorieten’ van een liedje.

Touchscreen overzicht gebaren

Omdat het hier puur om een ingediend patent gaat, is er verder nog niet veel te zeggen over de nieuwe multi-touch bewegingen. Zo is het ook niet bekend of de gebaren een nieuw type touchscreen vereisen of dat ze softwarematig geïmplementeerd kunnen worden. Het zou zelfs kunnen dat Apple de gebaren alleen vastlegt puur voor het vastleggen ervan.

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.