Apple maakt kwartaalresultaten bekend: 7,4 miljoen iPhones verkocht

Apple heeft het afgelopen kwartaal 7,4 miljoen iPhones verkocht, zo bleek tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

apple hoofdkwartierApple heeft vanavond om 23:00 uur Nederlandse tijd de kwartaalresultaten voor het fiscale vierde kwartaal 2009 bekendgemaakt. Dit fiscale kwartaal, dat niet gelijkloopt met het kalenderkwartaal, eindigde op 26 september 2009. Apple maakte een omzet van 9,87 miljard dollar en een nettowinst van $1,67 miljard. Vorig jaar lagen deze cijfers nog op respectievelijk $7,9 miljard en $1,14 miljard. De internationale verkopen waren goed voor 46 procent van de kwartaalomzet.

De gedetailleerde financiële cijfers zullen we jullie besparen – die zijn na te lezen in het persbericht. We kijken liever naar het aantal producten dat is verkocht. Apple verkocht 3,05 miljoen Macs (+17%), 10,2 miljoen iPods (-8%) en 7,4 miljoen iPhones (+7%). Er zijn afgelopen kwartaal meer Macs en iPhones verkocht dan in eerdere kwartalen, aldus CEO Steve Jobs.

Hij voegde eraan toe: “We’ve got a very strong lineup for the holiday season and some really great new products in the pipeline for 2010.” Om de verkoopcijfers van de iPhone in perspectief te plaatsen: van de eerste generatie iPhone werden gedurende vijf kwartalen 6,1 miljoen stuks verkocht. Apple verkoopt nu een groter aantal iPhones in één kwartaal. Apple groeide in Europa en Azië aanmerkelijk sneller dan in de VS. Spanje en Duitsland lieten een groei van 40 procent zien, terwijl veel andere Europese landen ook groeicijfers tussen 30 en 40 procent opleverden. De Back To School-actie en lancering van Snow Leopard stimuleerden het resultaat eveneens.

Tijdens de vragen na afloop van de bekendmaking kwam ook nog het onderwerp van iPhone-tekorten aan de orde. Op de vraag hoeveel Apple had kunnen verkopen als er wel voldoende voorraad was geweest, wilden de Apple-topmannen geen schatting doen.

De kwartaalresultaten zijn via QuickTime te beluisteren (conference call) via http://www.apple.com/quicktime/qtv/earningsq409/.
Foto: CC Flickr, wallyg

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 oktober 2009, 0:01
Categorie Apple
Onderwerpen kwartaalcijfers, omzet

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.