Apple maakt applicatienamen wijzigen moeilijker

Apple heeft het moeilijker gemaakt voor ontwikkelaars om de naam van hun applicatie te wijzigen. Ontwikkelaars gebruiken de titel vaak om gevonden te worden op bepaalde trefwoorden. Ook verwerken ze de trefwoorden in de omschrijving.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

drink fitSinds kort is het voor ontwikkelaars niet meer mogelijk de naam van een applicatie in de App Store zomaar aan te passen. In het verleden werd dit door ontwikkelaars nog wel eens gebruikt om meer op te vallen in de App Store of om beter gevonden te kunnen worden.

De applicatienaam zoals deze in de App Store staat hoeft namelijk niet overeen te komen met de naam die na installatie op de iPhone getoond wordt. Zo heeft DrinkFit achter hun naam in de App Store nog de toevoeging “Beer, Cocktail, Liquor & Wine Nutrition Facts” staan. Om er zo zeker van te zijn hoog te eindigen als er op een van deze woorden gezocht wordt. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te vinden, met als toppunt de applicatie Sex Clock.

Ook in de omschrijving van een applicatie zijn vaak populaire zoektermen opgenomen om zo toch maar snel te worden gevonden. Zo lokt de applicatie van MacWereld lezers met een opsomming van andere populaire Mac-sites in Nederland: “interessant voor lezers van o.a. OneMoreThing, MacFreak, MacFan, Mac-zone, Yooph…” Makers van spelletjes lokken klanten met een opsomming van concurrerende games, soms zelfs uit een heel ander genre. Eerder was al te lezen dat Apple ontwikkelaars heeft gevraagd trefwoorden voor hun applicaties in te geven. Het lijkt er dus op dat Apple het zoekwoordenmisbruik door developers aardig aan het aanpakken is.

Iets waarbij de makers van Bus NL geen rekening mee hadden gehouden toen ze onlangs een update bij Apple indienden waarbij de applicatie een andere naam kreeg. Om verwarring met de betaalde applicatie Bus te voorkomen zal Bus NL voortaan Bushaltes heten. Inmiddels is de update goedgekeurd door Apple, wat een rare situatie tot gevolg heeft. De applicatie in de App Store heet namelijk nog steeds Bus NL, terwijl de applicatie na installatie op de iPhone Bushaltes heet.

Op het forum van Apple zijn veel klachten te lezen van ontwikkelaars omdat Apple deze beperking zonder vooraankondiging doorgevoerd heeft. De enige manier om de naam van een applicatie of de trefwoorden aan te passen is nu tijdens het indienen van een binary update. De makers van Bus NL/Bushaltes zullen daarom zo snel mogelijk weer een update indienen, waardoor ook voortaan in de App Store de juiste applicatie naam verschijnt.

Tipgever: Paul van Dijk

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 augustus 2009, 17:00
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.