Analist: ‘Brutomarge van iPhone bijna 60 procent’

De iPhone heeft volgens analist Toni Sacconaghi een brutomarge van 57,8 procent. De iPhone is daarmee winstgevender dan andere smartphones en is volgend jaar goed voor 45 tot 50 procent van Apple's omzet.

smartphone marginUit een onderzoek van Bernstein Research blijkt dat de iPhone een bruto winstmarge van 57,8 procent heeft. Dat is meer dan Apple’s concurrenten RIM (43%), Nokia (33%), Motorola (32%) en HTC (31,7%). Analisten verwachten dat Apple’s winstmarge de komende jaren omlaag gaat, maar analist Toni Sacconaghi denkt het tegenovergestelde. Hij heeft daarvoor een paar argumenten, onder andere dat de prijs van de iPhone omhoog gaat. In het derde kwartaal van 2009 was de gemiddelde groothandelsprijs $588 en in het eerste kwartaal van 2010 was dat gestegen naar $638. Mensen staan nog steeds in de rij om een iPhone te kopen en Apple blijft maar doorgaan met het sluiten van nieuwe overeenkomsten met operators. De afgelopen vier maanden kwamen er weer 15 nieuwe partners bij.

Toen Vodafone UK kortgeleden begon met de verkoop van de iPhone in Engeland leverde dat klinkende verkoopcijfers op, ook al was de iPhone al maandenlang via O2 beschikbaar. Sacconaghi verwacht dat de iPhone nog belangrijker wordt voor Apple’s financiële cijfers. In het fiscale jaar 2009 was de iPhone verantwoordelijk voor 30% van Apple’s totale omzet. In het fiscale jaar 2011 wordt dat 45 tot 50 procent. Apple is dan met recht een ‘mobile device company‘, zoals COO Tim Cook laatst al bevestigde.

Sacconaghi denkt dat de brutomarge bij de iPad tussen 30 en 32% ligt. iSuppli beweerde eerder dat het rond de 50% zou liggen (maar zij keken alleen naar de componenten).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 maart 2010, 17:13
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.