Afgewezen: Tawkon meet straling van de iPhone

Tawkon is een applicatie waarmee je de straling van je telefoon kunt meten. De applicatie is echter afgewezen door Apple. Door je locatie en andere factoren te wijzigen, krijg je minder straling van je iPhone.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

tawkon stralingEr zijn soms van die applicaties waarbij de ontwikkelaar denkt een fantastisch en origineel idee te hebben ontwikkeld, terwijl Apple er niet warm voor loopt. Tawkon is een Israelische start-up die zich had voorgenomen een applicatie te ontwikkelen waarmee je de straling van je iPhone kunt meten. De applicatie toont de straling op elke locatie, ongeacht of je nu aan het bellen bent of in standby-modus staat. Het gaat om de straling die de iPhone uitzendt, dus niet zozeer om het signaal dat de iPhone van de GSM-masten ontvangt. Ter illustratie: als je de iPhone stevig vasthoudt op de plek waar de interne antenne zich bevindt, dan zal de antenne meer moeite moeten doen om de GSM-signalen op te vangen, waardoor de hoeveelheid straling omhoog gaat.

Ook kan het helpen om naar een andere plek te lopen, waar betere ontvangst is. Een cirkel in rood, oranje of groen geeft aan of je goed bezig bent. Als je voor het raam staat te bellen zendt je iPhone bijvoorbeeld minder straling uit dan wanneer je in de toiletten in de kelder van een gebouw iemand probeert te bellen. Tawkon maakt bij de berekening gebruik van de dynamische SAR-waarden (Specific Absorption Rte) en nog wat andere factoren. De vraag is wel: kun je zoiets als straling nauwkeurig meten, zonder dat je een speciale sensor gebruikt?

Tawkon gaat nu aan de slag met Android- en Blackberry-versies. Ze hopen dat Apple de applicatie alsnog goedkeurt. Het plan was om er tussen de 5 en 10 dollar voor te vragen.

tawkon

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 maart 2010, 17:24
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.