You’re On: daag elkaar uit met iPhone-app

You're On is een nieuwe sociale iPhone-app waarin je jezelf en vrienden kan uitdagen tot sportief en gezond gedrag. Nadien geef je aan of je een opdracht hebt volbracht en stijg je op de leaderboards.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

You're On geef elkaar uitdagingenWe hadden er een thema van kunnen maken deze week op iPhoneclub: elkaar uitdagen. Maandag bespraken we al apps waarmee je kinderen uitdaagt beter te eten en minder te vloeken. Ook behandelden we een applicatie waarmee je vrienden uitdaagt in sociale spelletjes met dubieuze straffen. You’re On is alweer een app waarmee je elkaar uitdaagt, maar deze is wél helemaal verantwoord. Je nodigt vrienden uit op het sociale netwerk en vervolgens geef je elkaar bijvoorbeeld de opdracht een tijdje te sporten vandaag, of geen tussendoortjes mee te nemen na het avondeten.

You’re On is opgebouwd als een sociaal netwerk voor mensen die je kent van Facebook of uit je contactenlijst van de iPhone. Dat betekent ook dat je een account moet aanmaken voor de applicatie. Dat kan in de app zelf of aan de hand van je Facebook-gegevens. Het uitnodigingen van iemand op Facebook lukt ons overig niet. De app crasht dan. Via mail of via je contactenlijst kan het wel. Je ontvangt dan in de app meteen tien punten omdat je een vriend hebt toegevoegd.

You’re On loopt namelijk over van de ‘gamification’. Het is opgezet als een spelletje waarin je punten kan verdienen met het behalen van uitdagingen. Hoe meer opdrachten je voltooit, hoe hoger je op de ranglijst van je vrienden komt te staan. Als je de app voor het eerst opstart, leg je jezelf een dagelijkse uitdaging op waarvoor je elke dag 10 punten krijgt als je hem uitvoert. Je kan daarbij kiezen uit een standaardvoorraad gezonde en sportieve voornemens, maar je kan er zelf ook een aanmaken. Daarna heb je de keuze uit aanvullende opdrachten, zoveel als je wilt. Die kan je behalve aan jezelf geven, ook anderen opleggen. Je verstuurt de uitdaging dan naar een vriend in de app, die hem kan accepteren of afwijzen.

De applicatie kan van zichzelf natuurlijk niet nagaan of je je opdrachten wel haalt. Dat moet je zelf aangeven en tja, dan is het maar hopen dat je vrienden het eerlijk spelen. De app helpt daarbij niet echt: je kan bijvoorbeeld al twee subopdrachten aan jezelf opleggen die op hetzelfde neerkomen. In onze testsessie nemen we de uitdagingen ‘no snacking after dinner tonight’ en ‘no snacks after 8.00 pm’ allebei aan, maar feitelijk is het voor ons dezelfde opdracht. Vrienden kunnen elkaars uitdagingen zien staan, maar kunnen geen melding doen als er een doublure in staat en kunnen ook niet voor iemand anders invullen of een taak wel of niet volbracht is. Misschien is dat wat jammer, maar het houdt de vrijheid en misschien ook je motivatie hoog in de app.

Het ligt aan de vrienden die je kiest hoe serieus You’re On voor je in de praktijk zal zijn. Een van de eerste updates die daarom doorgevoerd moet worden, is de mogelijkheid om vrienden te verwijderen. Tot die tijd lijkt het verstandig alleen betrouwbaar geachte vrienden toe te voegen.

Downloaden: You’re On! (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 december 2012, 17:42
Categorie Gezondheid en fitness

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.