Wetenschap in Beeld Quiz Battle: online spel met pittige vragen

Wetenschap in Beeld Quiz Battle voor iPhone en Android is een online spel met lastige vragen op verschillende kennisgebieden.

Wetenschap in Beeld ingezoomdHij duikt opeens overal op binnen de muren van de universiteit in Groningen, vertrouwt een lezer ons toe: de app Wetenschap in Beeld Quiz Battle. Een Nederlandstalig online multiplayer-spel waarin je er met de overwinning vandoor op basis van je kennis. Met de volwassen categorieën geografie, geschiedenis, sport en vrije tijd, wetenschap en natuur, amusement en kunst en literatuur inbegrepen, kan je bijna stellen dat Wetenschap Quiz in Beeld Battle een echte online triviant is voor de iPhone.


In de loop van vorig jaar was er al even een succesvolle Nederlandse iPhone-app gericht op hoogopgeleiden. De Slimste Mens scoorde met een origineel onderdeel waarin je verschillende antwoorden moest associëren en venijnige spelronden waarin je de beurt van je tegenspeler overneemt. De manier van vragen in Wetenschap in Beeld Quiz Battle is immer hetzelfde: je hebt bij elke vraag keuze uit vier antwoorden. Het is het spel er omheen waar ontwikkelaar Planeto AB de creativiteit in heeft gestoken.

Wetenschap in Beeld vraagAls je een online tegenspeler hebt gevonden op gebruikersnaam, via je adressenlijst of via Facebook, zie je een groot wit spelbord vol je. Daarop staat het startpunt aangeduid en dat is de plek waarop de eerste speler een tegel legt. De tegel bepaal je zelf. Rechts in beeld staan tegels waaruit je mag kiezen, uitgevoerd in verschillende kleuren die de categorie van de vraag erachter bekendmaken. Als je het antwoord van de tegel goed hebt, wordt hij aangelegd en kan je verder aanleggen. Heb je hem fout, dan schiet je niks op en ben je slechts een tegel kwijt. Na vijf vragen is de ander aan de beurt. Het spel eindigt als een van de twee spelers de ster op het bord bereikt. De speler met de meeste punten wint dan het spel.

Dan hebben we de basis beschreven, maar nog niet de interessante kneepjes van het spel. Omdat je zelf de richting kan bepalen op het bord met je tegels, kan je jezelf en de tegenstander namelijk een kant op sturen. Op het boord liggen hier en daar bonustegels voor bepaalde categorieën vragen, waar je zelf naartoe kan werken, maar de tegenstander graag voor afsnijdt bijvoorbeeld. Richting kiezen is risico nemen. Verder zijn er meerdere factoren die je puntenaantal flink kunnen ophogen. Hoe meer vragen je achter elkaar goed beantwoordt, hoe meer punten. Zijn de vragen ook nog in dezelfde categorie: nog meer punten. Doe je dat op een bonustegel met een x2 of x3 waarde? Nog meer punten.

Wetenschap in Beeld overzichtMaar de meest interessante twist van allemaal komt nog: je kan twee tegels van dezelfde rubriek met elkaar combineren in je rij met tegels. Door de een op de ander te vegen, offer je een tegel op, maar krijg je wel dubbele punten voor de andere tegel. Combineer de verschillende score-elementen en je schiet heel wat punten op. In combinatie met het bord, heeft Wetenschap in Beeld zo allerlei manieren om het spel naar je hand te zetten.

Wetenschap in Beeld Quiz Battle is niet alleen een strategisch, maar ook een verzorgd spel. Het heeft duidelijke menu’s, werkt intuïtief met het tegels slepen en bord en is voorzien van een chatfunctie – iets wat het leuk maakt om te blijven spelen met je tegenstanders. Wel kampt het spel af en toe met serverproblemen; iets wat onherroepelijk verbonden lijkt aan online games die aan populariteit winnen. In het geval van Wetenschap in Beeld Quiz Battle, is die populariteit volkomen terecht.

De app werd eerder deze week middels een update geoptimaliseerd voor de iPhone 5. Inmiddels is het spel ook uitgekomen voor Android en kunnen iOS- en Android-spelers tegen elkaar hun kennis meten. Een iPad-versie is in de maak.

Downloaden: Wetenschap in Beeld Quiz Battle (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.