KRNWTR zoekt 10.000 euro voor kraanwater-app

KRNWTR zoekt 10000 euro via crowdfunding om een kraanwater-app te laten maken. Daarmee kun je zien waar je in de horeca gratis een glas kraanwater bij je maaltijd kunt vragen.

krnwtr app breedIn de VS kun je zonder blikken of blozen een glas water vragen, als je in een restaurant geen zin hebt om je vol te gieten met cola, bier of wijn. In Nederland word je raar aangekeken en in het ergste geval toegesnauwd dat je alleen tegen betaling water kunt drinken. KRNWTR gaat nu een app ontwikkelen waarmee je kunt zien welke horecabedrijven zonder morren een glaasje water schenken bij je maaltijd of andere consumptie.


Kraanwater is in Nederland namelijk van prima kwaliteit en nog duurzaam ook: je hoeft geen vrachtwagens met zware flessen water van de Italiaanse San Pellegrino-bronnen naar Nederland te laten rijden. Het scheelt ook een hoop verpakkingsmateriaal.

Misschien had Tom Niekamp van KRNWTR zijn campagne beter kunnen beginnen op een moment dat we massaal op terrasjes zitten met het dilemma: vraag ik een glas water bij mijn espresso, of zal ik toch maar netjes afrekenen voor een flesje Spa? Maar van de andere kant: op het moment dat de app KRNWTR klaar is, is net het moment aangebroken dat we gaan nadenken over de zomer. Het plan is om op 22 maart, wereldwaterdag, de app gratis op verschillende platformen uit te brengen. Je hebt tot 1 maart de tijd om te investeren in het project. Er is 10.000 euro nodig om de app te realiseren, waarbij gebruik wordt gemaakt van crowdfunding-platform One Planet Crowd. Je kunt vanaf €2,50 investeren.

Daarnaast kun je ook meehelpen zonder de portemonnee te trekken. Tom Niekamp schakelt de hulp van consumenten in om in kaart te brengen welke restaurants kraanwater schenken en hoe er met het kraanwaterbeleid wordt omgesprongen. Al 18.000 mensen meldden zich als fan op Facebook aan, dus er is vanuit het publiek best belangstelling. De app moet locatiegebaseerd worden, zodat je in een uitgaansstraat meteen ziet welke adressen makkelijk met kraanwater omgaan. KRNWTR belooft al het geld in de app te steken. Als ze meer geld ophalen dan beloofd, zal het extra bedrag in nieuwe functies voor de app worden gestoken. Heb je haast met het vinden van een kraanwatervriendelijk horecabedrijf, dan kun je op de website al meer dan 1.400 adressen vinden.

KRNWTR-app-3-stappen

Spa-woordvoerder Jean-Benoit Schrans heeft in een reactie laten weten dat ze de actie betreuren, omdat ze volgens eigen zeggen al genoeg doen aan duurzaamheid. Vooral “de onjuiste informatie die verspreid wordt over milieubelasting van bronwaters” valt niet goed bij Schrans. Spa gebruikt namelijk flessen die voor 50% uit gerecycled materiaal bestaan (maar zal die natuurlijk wel met vrachtwagens naar de horecalocaties moeten vervoeren, terwijl het water zonder extra motortje uit de kraan stroomt). Maar het is wel te begrijpen dat Spa liever niet ziet dat het drinken van kraanwater wordt gepromoot.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
11 januari 2013 om 15:42
Onderwerp
Categorie
Lifestyle
24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.