Voxel – creëer 3D pixel art met je iPhone (review)

Recensie van de Voxel iPhone app, een 3D pixel editor. Voxel is een gebruiksvriendelijke en netjes afgewerkte applicatie die in zijn huidige vorm vooral luchtig creatief vermaak biedt.
Metin Seven - · Laatst bijgewerkt:

Voxel editor schermHet is geen nieuwe app, maar wel een nog relatief onbekende: Voxel, een 3D pixel editor voor de iPhone. Het woord voxel komt van VOlumetric piXEL, zoals pixel een afkorting is van PICture ELement, oftewel de atomen van alle computergraphics.


Waar met de hand geplaatste pixels in een lage resolutie en weinig kleuren ooit het enige visuele gereedschap vormden voor alle computergraphics is pixelen in deze tijd van Retina Displays een oud ambacht geworden en verheven tot een kunstvorm: pixel art – digitale mozaïeken die uitblinken in visuele eenvoud en helderheid.

Pixel art, een pure digitale kunstvorm

Voeg een extra dimensie (diepte) toe aan de pixel en je betreedt de wereld der voxels: blokken in plaats van vlakken. De Voxel-applicatie van ontwikkelaar Flat Black Films brengt voxels naar je iPhone, in de vorm van een zeer intuïtieve visuele editor. De Voxel app is gratis, maar geavanceerde mogelijkheden zoals bestandsbeheer moeten via betaling binnen de app worden geactiveerd.

Voxel app introductieschermNa het opstarten van Voxel zie je een eenvoudig introductiescherm waarin in een notendop de besturing en een rijtje tools onderaan het scherm worden uitgelegd. Raak het introscherm ergens aan om te starten met voxelen. Met nog een druk op het scherm zet je vervolgens je eerste voxel neer. Druk daarna op een zijde van de voxel om aan die kant de volgende voxel neer te zetten, enzovoorts. De editor werkt heel intuïtief.

Elke nieuwe voxel die je neerzet is automatisch de geselecteerde / actieve voxel. Wil je verder bouwen op een andere voxel, dan selecteer je eerst de voxel naar wens door hem aan te raken. Navigatie om je voxelsculptuur heen is eenvoudig met de gebruikelijke vingergebaren, zoals je vinger ergens op het scherm zetten en slepen om je standpunt te verschuiven. Voxel maakt ook gebruik van de iPhone accelerometer om de oriëntatie van je gezichtspunt al enigszins te veranderen wanneer je de iPhone licht kantelt, maar mocht je daar zeeziek van worden, dan is de optie uit te schakelen.

Voor overige bewerkingen kun je terecht bij zes knoppen aan de onderzijde van het scherm. Met de knop linksonder kun je schakelen tussen een plus- en minteken, oftewel toevoegen of verwijderen van een voxel. Daarnaast bevindt zich de “U” van Undo, altijd nuttig. Met Toggle Grid zet je een raster aan of uit, dat als hulpmiddel dient bij het plaatsen van voxels. De Color Palette knop roept een venster op met verschillende aanpasbare kleuren voor je voxels, en met Center View centreer je je volledige voxelcreatie binnen de schermgrenzen. Tot slot bevindt zich aan de rechterzijde van de toolbar een menuknop, die je naar verdere opties en instellingen brengt. Overigens zijn de graphics in de gerecenseerde versie 1.3.3 nog niet geüpdatet voor de iPhone 4 resolutie, maar dit vormt geen storende factor.

Online Voxel galleryOnder de opties achter de menuknop bevindt zich onder meer de mogelijkheid om je voxelcreatie te delen met anderen in een online Voxel-gallery. Daarbij kun je er voor kiezen om het voxelbestand beschikbaar te stellen voor anderen of niet. Het beheer van meerdere bestanden, inclusief exporteren van een voxelcreatie in het Obj 3D-formaat, is alleen toegankelijk na betaling van € 0,79 binnen de app. Verdere zaken die je kunt instellen zijn onder meer een orthografisch perspectief (perspectief zonder verdwijnpunt) en het uitschakelen van de afgeronde randen die standaard aanwezig zijn op elke voxel. Tot slot bevat Voxel een nuttige hulpsectie met drie opties: een YouTube videotutorial van 2 minuten (zie hieronder), een hulppagina in tekstvorm, en de mogelijkheid om een Voxel support webpagina te bezoeken.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Conclusie

Voxel is een zeer gebruiksvriendelijke en netjes afgewerkte applicatie die in zijn huidige, nog enigszins gelimiteerde vorm vooral luchtig creatief vermaak biedt, maar het in zijn mars heeft om met enige uitbreidingen (zie de onderstaande wensenlijst) een krachtige en veelzijdige mobiele voxel editor te worden, waarmee je onder andere de basis voor 3D game levels zou kunnen bouwen en exporteren.

Wensenlijst

  • Redo-functie, naast Undo.
  • Tekenmodus, waarmee je meerdere voxels kunt neerzetten, in plaats van steeds één voxel na de andere.
  • Mogelijkheid om de kleuren van al bestaande voxels eenvoudig te wijzigen.
  • Mogelijkheid om meerdere voxels tegelijk te selecteren en er uitvoeringen op los te laten, zoals verplaatsen, kopiëren, knippen en plakken.
  • Exporteren van een voxelmodel als een aaneengesloten 3D object, als alternatief voor elke voxel als afzonderlijk onderdeel.
  • Mogelijkheid om een 2D doorsnede van je voxelwerk als pixelafbeelding op te slaan, hetgeen Voxel de toegevoegde waarde van een 2D pixel art editor zou geven.

Info: Voxel

  • Ontwikkelaar: Flat Black Films
  • Applicatie: Voxel
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis / € 0,79 voor bestandsbeheer en -export
  • Geteste versie: 1.3.3
  • Bestandsgrootte: 3,4 MB
  • Cijfer: 7,5

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.