Veilig Verkeer Nederland brengt Meldpunt-app uit voor iPhone

Veilig Verkeer Nederland heeft een iPhone-app uitgebracht waarmee je onveilige verkeerssituaties kan aanstippen en doorgeven.

Meldpunt Veilig Verkeer Nederland iPhoneVeilig Verkeer Nederland presenteert vandaag een gloednieuwe iPhone- en Android-app die de verkeersveiligheid in Nederland ten goede moet komen. Met de applicatie Meldpunt Veilig Verkeer kan je op de kaart aangeven waar zich een onveilige verkeerssituatie bevindt, begeleid door een omschrijving en foto. Daarna krijg je een e-mail met de uitnodiging om de melding compleet te maken, en kunnen melders uit de buurt samenkomen om actie te ondernemen tegen de onveilige situaties, samen met een wijkagent, Veilig Verkeer Nederland en de gemeente.

Onderdeel van website

De Meldpunt-app, die voluit Meldpunt Veilig Verkeer heet in de App Store, is een voortvloeisel op het vorig jaar in maart gestarte meldpunt op internet. De website was aanvankelijk geïnitieerd als instrument voor overheden om inzicht mee te verschaffen, maar de belangstelling bleek groot. Volgens Rob Stompen, woordvoer VVN, zijn er meer dan 8000 meldingen gedaan door 4300 melders. Daarom wordt vandaag de nieuwe website gelanceerd en bovendien voorzien van een applicatie voor de iPhone en Android, die op dit moment gepresenteerd wordt door minister Schultz van Infrastructuur en Milieu. Die app geniet niet alle functies van de website. Directeur ICT Hugo Coppen van ontwikkelaar Via.nl:

“Het bleek dat bijna 70 procent van de melders op de website bereid was het verkeersprobleem zelf actief aan te pakken en op te lossen, samen met de gemeente. Daar speelt de nieuwe website op in. Als je een melding achterlaat, doe je dat met account en adres zodat je benaderbaar bent. Als er meerdere meldingen in een buurt zijn, kan iemand een ‘buurttafel’ aanmaken. Daarna kunnen melders worden aangeschreven om bij elkaar te komen en kunnen er samen met een wijkagent, VVN en misschien zelfs de gemeente samen acties worden bedacht, zoals bijvoorbeeld stickers plakken.”

Maar dat is in de app dus niet mogelijk:

“De app ligt in het verlengde van de website. Hij is bedoeld om snel een melding van een onveilig verkeerspunt mee te doen. Beschrijving erbij, fotootjes erbij. Als een snelle reminder. Als je die opstuurt, krijg je een e-mail met de uitnodiging een vragenlijst in te vullen op de website. We willen de melder echt zijn verhaal laten doen. Als we dat in de app zouden laten doen, komt dat de verkeersveiligheid niet ten goede.”

Meldpunt punt aangeven Meldpunt iPhone-app beschrijven probleem

Andere meldingen zien

Wat de iPhone-app wèl is, is een simpele applicatie waarin je een melding kan doen als je een account heb aangemaakt, met locatie, foto en omschrijving. En je ziet welke meldingen er al zijn gedaan vanaf januari 2012. Je komt de app binnen in een gekleurde kaart waaraan je ziet hoeveel meldingen er in gemeentes gedaan zijn. Druk op een gemeente en je krijgt een pagina met grafieken en tabellen: wat de aanleiding was voor de meldingen (bijvoorbeeld weginrichting of weggedrag), de beleving van de verkeersveiligheid van melders en je kan een kaart opvragen met de meldingen an sich. Daarna zie je een satellietkaart met in het wit tot rood aangegeven welke melding er is gedaan en hoeveel. Ook meldingen te zien, dien je ingelogd te zijn. Helaas is het vlak op de kaart wel érg fel van kleur: zo zie je op de satellietkaart eigenlijk helemaal niet hoe de weg loopt.

Veilig Verkeer meldpunten op kaart Veilig Verkeer rode blokjes gevaar

Registreren niet via app

Registreren voor Veilig Verkeer kan niet in de app. Daarvoor word je verwezen naar de website van de dienst, waarin je in drie stappen inloggegevens aanmaakt en contactinformatie deelt. Daarna kan je in de app terecht voor het doorgeven van meldingen, het zien van andere meldingen en het bekijken van je eigen meldingen in een apart tabblad. De app ziet er niet erg bijzonder uit, maar zit wel slim in elkaar. Hij draait volledig op een server, wat betekent dat de interface en de inhoud aanpasbaar zijn zonder dat de app geüpdatet hoeft te worden in de App Store. Welke vernieuwingen we kunnen verwachten, is nog niet bekend. Coppen: “Dat hangt af van het succes.”

Eerder kwam de Fietsersbond al met de iPhone-app Fietsersbond Meldpunt (gratis). Bovendien hebben verschillende Nederlandse steden meldpunt-apps voor het aankaarten van (verkeers)situaties.

Downloaden: Meldpunt Veilig Verkeer (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 mei 2013, 13:06
Categorieën Diensten, Nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.