Transport Tycoon simulatiespel uitgekomen voor iPad en iPhone

Transport Tycoon is uitgekomen op iPad, met dezelfde opzet als het origineel uit 1994 van Chris Sawyer. Dus: bouw met treinen, vrachtwagens en meer!

Transport Tycoon voor iPad headerDe meeste spellen op de iPad zijn vooral geschikt om even een dood momentje tussendoor te spelen. Zelfs diepgaande games verlangen geen uren aan je iPad gekluisterd zitten. Maar nu is er Transport Tycoon. De remake van de succesvolle pc-game uit de jaren negentig waarin je volledig vrij begint aan het opzetten van een transportnetwerk. Op welke manier, met welk materiaal, in welke gebieden: het is allemaal aan jou, als je er maar tijd voor uittrekt.

Trouwe remake

Transport Tycoon is een trouwe remake gebleken. Het heeft geen nieuwe lik verf gekregen die je als nostalgische speler misschien niet aan staat: alleen de menu’s zijn ingericht op het touchscreen en zijn leesbaarder geworden door een groter lettertype. Voor de rest komt alles overgewaaid uit 1994. De wereld is nog steeds een donkerrood, bruin en Brits geheel. Je bekijkt het spel nog steeds van schuin bovenaf, de gebouwen en transportmiddelen zijn tamelijk hoekig en zelfs het landschap is getekend met liniaal erlangs.

Transport Tycoon iPad Brits dorp

Kostenposten

Wat ook onveranderd is, is de complexiteit van Transport Tycoon. Wat je ook investeert: het moet altijd uit kunnen. Met een lening van de bank begin je aan de eerste spoorlijn of de eerste weg tussen twee plaatsen, waarna je met de aankoop van materiaal je eerste goederen kan vervoeren. Als het goed gaat, krijg je vrij spel om uit te bouwen waar je maar wilt. Maar zie slijtage niet over het hoofd: slecht materieel functioneert minder goed en er komt een tijd dat je transportmiddelen ook gewoon moet afschrijven. Zo kan je voor nare kostenposten komen te staan als je net een haven wil opstarten of je eerste vliegtuig in de lucht hebt hangen.

Gelukkig zijn dergelijke uitdagingen in het spel niet vertaald naar in-app aankopen. Transport Tycoon blijft trouw aan zichzelf en alle investeringen die je doet, zijn met virtueel geld. Op een ander gebied is Transport Tycoon echter ook zichzelf gebleven: het spel speelt zichzelf niet door op de achtergrond. Als je de game afsluit, gebeurt er ook niks met je transportnetwerk. Het is dus niet zo dat je na drie uur iets anders doen opeens bakken met geld hebt in het spel.

In het diepe

Transport Tycoon is een zogenaamde sandbox-game. Je mag doen en laten wat je wilt. Maar dat heeft ook een nadeel. Het spel van bedenker Chris Sawyer heeft ook nog dezelfde houding tegenover haar spelers als bijna twintig jaar geleden. Je wordt als speler maar even voorzien van uitleg. Na de absolute basis word je meteen in het diepe gegooid. Je krijgt dus geen uitgebreid stappenplan in de vorm van missies om te halen, zoals in bijvoorbeeld Farm Story 2. Transport Tycoon is van een andere orde: een spel waar je niet zomaar aan begint om het daarna even weg te leggen. Een spel waar je vrijuit aan kan blijven bouwen en sleutelen.

Downloaden: Transport Tycoon (€5,99, universeel, iOS 5.1+)

Beelden: Pocket Tactics

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2013, 8:29
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.