TouchRetouch: fotobewerking op iPhone en iPad (review)

Review van Touch Retouch, een applicatie waarmee je ongewenste objecten uit foto's kunt halen. De foto's moeten er wel geschikt voor zijn.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

touch-retouchOntwikkelaar AdvaSoftware kondigde een paar weken geleden een tamelijk revolutionaire app aan: TouchRetouch. Met deze applicatie zou je storende personen, ongewenste hekjes en vlekken op de lens moeiteloos kunnen weghalen. Het klinkt te goed om waar te zijn, dus leek het ons een goed idee om hier een review over te schrijven. De applicatie is 8MB groot en kost maar €0,79, kan een onbeperkt aantal undo-stappen terugnemen, gebruikt intelligente algoritmes voor het opvullen van vlakken die je hebt ‘weggewist’ en er zijn videotutorials in de app aanwezig. Klinkt allemaal indrukwekkend, maar wordt het ook waargemaakt?

Meteen bij het opstarten van de app krijg je het aanbod om een tutorial te bekijken. Maar eigenlijk wijst alles zich wel vanzelf: linksboven tap je om een nieuw document te openen, bovenin zijn pijlen te zien om undo- en redo-acties uit te voeren en onderin het scherm vind je alle andere knoppen. De iPhone- en iPad-versie van de applicatie zijn qua interface en functionaliteit precies hetzelfde, dus het is jammer dat je er apart voor moet betalen. Het was netter geweest van ontwikkelaar AdvaSoftware als ze er een universele app van hadden gemaakt. Omdat de iPad-versie grotere screenshots oplevert, zijn die hieronder te zien.

touch-retouch

Wat de bewerkingsknoppen betreft: er is een Lasso om een lijntje rondom het ongewenste object te tekenen (bijvoorbeeld een persoon), met de Brush kun je op eigen houtje een ongewenst object gaan zitten inkleuren en met de Eraser haal je bepaalde selecties weg. Ben je klaar, dan druk je op de knop Go! om het ongewenste object te laten weghalen. De bewerking duurt een paar seconden. Hieronder zie je een voorbeeld waarbij ik mensen heb weggehaald uit een foto.

[flickr]set:72157624264107702[/flickr]

Zoals in bovenstaande fotoserie te zien is, gaat het bewerken niet altijd even soepel. Mensen in een bijna egaal sneeuwlandschap weghalen gaat makkelijker dan mensen die voor een hekje staan. Als je je vrienden de wonderbaarlijke werking van deze app wil laten zien, is het verstandig om een geschikte foto uit te kiezen. De foto’s die ik in deze review heb gekozen zijn opzettelijk wat lastiger, om te laten zien wat de grenzen van Touch Retouch zijn. Hieronder heb ik nog twee andere foto’s bewerkt:

[flickr]set:72157624264183054[/flickr]

De lijn onder het raam is gemakkelijk weg te halen. Ook het wegpoetsen van mensen voor het Vrijheidsbeeld is goed te doen. Wel heb ik gemerkt dat inzoomen en nauwkeurig aangeven van de selectie, het resultaat sterk verbetert. In de filmpjes van de ontwikkelaar krijg je de indruk dat het ‘inkleuren’ heus niet zo nauwkeurig hoeft. Dat klopt ook wel, als het object tegen een egale achtergrond staat. Maar dat is zelden het geval bij foto’s die je in het dagelijks leven maakt.

Touch Retouch slaat de foto’s in een resolutie van 640 x 480 pixels op de iPhone op. Bij de iPad is de resolutie 1024 x 768, ongeacht het oorspronkelijke formaat. De ontwikkelaar heeft beloofd dat dit in toekomstige releases zal verbeteren.

Conclusie

Er zijn al wat applicaties in de App Store die objecten kunnen weghalen. Ik heb ze niet allemaal geprobeerd, maar volgens fotografie-expert Glyn Evans is Touch Retouch het beste wat er op dit moment te krijgen is. Voor €0,79 kun je echter geen wonderen verwachten: dit is geen volledig Photoshop-pakket en bij het retoucheren van foto’s zijn er nu eenmaal beperkingen. Het weghalen van een vlag tegen een stralend blauwe lucht is prima te doen. Het weghalen van een hekje of een rechte lijn tegen een tamelijk egale achtergrond (sneeuw, zand, kalkmuur) is ook goed te doen. Maar als je in een groepsfoto één persoon weghaalt, blijft zichtbaar dat er met de foto is geknoeid.

Info: TouchRetouch

touchretouch splash

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 februari 2014, 13:04
Categorie Fotografie en video
Onderwerp fotobewerking

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.