Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Topo GPS: offline Kadaster-kaart van Nederland

Topo GPS voor iPhone en iPad waarmee je uitgebreide offline kaarten van het Kadaster kan raadplegen. Je kan er ook routes op maken.

Topo GPS iPhone iPad Kadaster kaartDe kaart van Nederland op een schaal van 1:25.000 in offline tegels bewaard op de iPhone. Dat is de specialiteit van de nieuwe app Topo GPS, die daarvoor geen normale kaart overlegt, maar de kaart van het Kadaster gebruikt. Zo beschik je zonder internetverbinding over kaarten waar huizenblokken, landsoorten en soorten wegen meteen op zichtbaar zijn. Uiteraard kan je jezelf lokaliseren via GPS. Onder de beste omstandigheden met een maximale afwijking van vijf meter.


Je hebt dus geen internetverbinding nodig om de kaart te zien, maar wel moet je een gebied van tevoren opvragen. Pas dan worden de tegels op de iPhone opgeslagen. Je kan maximaal 2,5 gigabyte aan kaarten opslaan, en in het tabblad Cache als onderdeel van de agenda, zie je waar je op zit. Een knop laat je ongecachede tegels van een gebied in cache plaatsen. Kortom: bekijk een gebied dat je offline voorhanden wilt hebben in de app en cache vervolgens het omliggende gebied met de cache-functie. Dan worden de kaarten in zijn gedetailleerdst offline opgeslagen. Heel Nederland doet net iets meer dan 2 gigabyte.

Met een dubbele tik op de kaart open je de legenda van de kaart, die je vaker dan je lief is nodig hebt omdat er zoveel dingen op staan. In de legenda zie je bijvoorbeeld welke wegen allemaal weergegeven zijn: van een fietspad tot onverharde weg, van een regionale weg met gescheiden banen tot een aquaduct en een tramhalte. Het zijn die gegevens die Topo GPS ideaal maakt voor fiets- of wandeltochten. Met de plus onder de kaart, kom je in de secties routes en waypoints, die je op de kaart kan plaatsen. Start een route en de app neemt je wandel- of fietslijn op, die je na het hernamen kan opslaan. Je kan de route als GPX-bestand e-mailen. Ook aardig: van de routes die al in de app zijn opgenomen, kan je handig de nodige tegels cachen zonder er eerst naartoe te navigeren op de kaart.

Topo GPS kaart ingezoomd Topo GPS opgenomen route

De waarde van Topo GPS is, naast de gedetailleerde Kadaster-kaart, dat je geheel offline kan werken. Dat is wel zo handig tijdens je natuurtocht die je op welke manier dan ook aflegt. Zo kan je het écht offline en met rust in je hoofd doen.

Downloaden: Topo GPS (€3,59, universele app, iOS 5.0+)

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.