TickTick: gezamenlijke todo-app wil Astrid doen vergeten

Wunderlist krijgt er concurrentie bij en Astrid heeft mogelijk een opvolger: TickTick is een nieuwe gezamenlijke todo op iPhone en web.

TickTick iPhone projectmanagementOver een kleine maand trekt de gezamenlijke takenlijst-app Astrid de stekker eruit. De applicatie ruimt het veld na de overname van Yahoo eerder dit jaar. Als je behoefte hebt aan een takenlijst delen met anderen, mag je dus op zoek naar een alternatief. Wunderlist is dan een naam die zeker niet in het rijtje mag ontbreken, maar het is niet de enige oplossing. TickTick is een nieuw platform voor het web, iOS en Android en houdt qua indeling vast aan die van Astrid.

Saai, of zakelijk

Qua uiterlijk mag je TickTick saai of in ieder geval zakelijk noemen. Het schuifmenu met het overzicht van takenlijsten is lichtgrijs, en verder zijn staar je naar een blauwe navigatiebalk met daarin de plus voor een nieuwe taak. Alles is leeg en dat is meteen de kracht van TickTick. Je maakt een eerste taak aan, voert als datum snel vandaag, morgen of een aangepaste datum aan en je eerste taak staat. Het is zo eenvoudig als een takenlijstje voor jezelf, maar het is wel degelijk een projectmanagementtool voor meerdere personen.

Zodra je een takenlijst naar beneden trekt, zie je een knoppenbalk verschijnen. Daarmee kan je mensen uitnodigen middels de deelknop, en zoek je op contacten op de iPhone of nodig je personen via e-mail uit. Je kan er ook meerdere taken tegelijk mee bewerken, taken archiveren of ze sorteren. Dat kan op deadline, prioritering (die je kan aanduiden door een taak een ster te geven) of op ‘gewone’ volgorde. Druk de takenlijst naar boven en je kijkt gewoon weer tegen een normaal lijstje aan, met een vakje om af te vinken en de deadline rechts van de taak.

TickTick taken per tijd TickTick takenlijst delen

Taken aanmaken

Een taak aanmaken of aanpassen kost geen enkele moeite in de app. Met de deelknop rechts – die keuze is dan wel weer apart – kan je subtaken toevoegen en een taak verplaatsen naar een andere lijst. Daar verwijder je hem ook. Je kan de datum van een taak eenvoudig bepalen op een rustige kalenderweergave of met een snelknop voor vandaag en morgen, en zet een ster als een taak prioriteit heeft. Je kan subtaken heerlijk snel achter elkaar invoeren, en een afgeronde taak staat direct afgevinkt. Helaas ontbreekt de altijd wat omslachtige, maar toch handige functie om taken toe te wijzen aan personen. Wel kan je taken op allerlei frequenties laten terugkomen.

Je kan meerdere lijsten aanmaken in TickTick en elk voorzien van een vrolijke kleur. Die kleur tast de zakelijke uitstraling van de app niet aan. Je ziet hem slechts terugkomen in een lijntje links van elke taak. Dat is bijzonder handig in het overzicht ‘All’, waarin alle taken van alle lijsten komen te staan. Daarin ontbreekt overigens wel weer de sorteermogelijkheid van een enkele takenlijst. Raar. In de Inbox zie je recente activiteit.

TickTick nieuwe taak in map TickTick afspraak op agenda zetten

In de kinderschoenen

TickTick is een veelbelovende projectmanagementtool, en dat komt door de eenvoud waarmee de app op de iPhone bedient. Hij heeft minder functies dan bijvoorbeeld Wunderlist of Trello, maar maakt het goed met gebruiksgemak. Helaas geldt dat wel vooral voor de iPhone-app: de webversie staat nog zodanig in de kinderschoenen, dat TickTick op dit moment nog geen serieus alternatief voor Astrid mag heten. Ze hebben nog een kleine maand.

Downloaden: TickTick (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juli 2013, 10:00
Categorie Productiviteit
Onderwerpen astrid, projectmanagement, takenlijst, todo, wunderlist

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.