Thinglist: iPhone-app om leuke dingen te noteren

Thinglist is een nieuwe iPhone-app waarmee je films, boeken, personen en andere items die je wilt onthouden, kunt noteren. De app heeft een simpele insteek.

thinglist-iphoneThinglist is een interessante nieuwkomer in de App Store, vanwege het simpele uiterlijk en het verhaal dat erachter schuil gaat. De app is gemaakt door Kyle Bragger, oprichter van de website Forrst. Nadat zijn website in één jaar tot tweemaal toe werd overgenomen en hij het bouwen van websites saai begon te vinden, besloot Bragger het roer om te gooien. Hij besloot iPhone-apps te maken, om te beginnen eentje waar hij zelf op zat te wachten: een app om leuke dingen te noteren. Het leidde tot Thinglist, een iPhone-app waarmee je notities kunt maken van boeken die je nog wilt lezen, restaurants die je wil bezoeken en films die je ooit nog wilt kijken. Ook muziekalbums, producten en personen kun je erin kwijt. Eigenlijk is het een soort bucketlist van dingen die je nog wilt meemaken of doen.

Je kiest op een scherm met negen bolletjes (Movie, Idea, Music, Book, Product, etc) in welke categorie je iets wilt noteren. Je tikt een titel en een omschrijving in en bent klaar. Een promofilmpje legt uit hoe het werkt. De eerste gebruikers waarderen vooral de eenvoud van de app en het feit dat alles leuk geanimeerd is. Zelf beschrijven de makers de app nog het meest treffend als een wil-ik-nog-doen-app.

App met ingebouwde beperkingen

Er zijn 9 categorieën en in tegenstelling tot andere todo-apps hoef je niet zelf categorieën en tags te bedenken. Past het niet in één van de 9 categorieën, dan heb je pech. Een leuk hotelletje? Die kun je kwijt onder Place. De categorie Idea dreigt overigens wel een verzamelbak te worden voor alles wat niet in de andere categorieën past.

thinglistNatuurlijk kun je dit soort items ook in Evernote noteren, maar daar verzuipen ze al snel tussen alle andere notities (hoewel het een kleine moeite is om bij een leuk boek even een tag ‘boek’ toe te voegen). Een app die meer in het verlengde van Thinglist ligt is Recall, waarbij je de boeken en films die je noteert ook meteen kunt kopen. Bij Thinglist kan dat niet. Let ook even op de hoge firmware-eisen voor deze app: je hebt minimaal iOS 6.1 nodig. Ondersteuning van oudere firmware vonden de makers blijkbaar niet nodig.

Snel en simpel

Als je een lijst hebt gemaakt, kun je die als totaallijst of per categorie bekijken. Thinglist bevat geen sociale functies, zoals tweeten van leuke films of facebooken van een interessant boek. Het team vond dat niet nodig. Door het beperkte aantal functies is de app snel. Heb je een item van je bucketlist gedaan, bijvoorbeeld een boek gelezen of een film gekeken, dan wis je dat item. Je kunt niet synchroniseren tussen meerdere iOS-apparaten. Een iPad-app is er evenmin.

Bragger weet nog niet welke app hij hierna gaat maken, maar het zal iets zijn waarmee hij een persoonlijk probleem wil oplossen. Bragger’s compagnon is Jake Lodwick, bekend van Vimeo en College Humor. Hij is te zien in bovenstaand filmpje. Lodwick bedacht Elepath, een plaats waar hij samen met collega’s “tools en toys voor de moderne geest” kan maken. “Het is een kwestie van tijd tot we een hit hebben”. Ze sturen er niet op aan, maar het kan zomaar gebeuren.

Downloaden: Thinglist (€1,79, universeel, iOS 6.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 mei 2013, 21:35
Categorie Productiviteit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.