Tengami: relaxte game combineert papiervouwen, puzzels en avonturen

Tengami is een langverwachte game voor iOS. Tengami probeert een kinderboek met pop-up plaatjes te combineren met puzzels en avonturen.

tengami-ipadDrie jaar lang zijn de drie ontwikkelaars ermee bezig geweest: Tengami. De game is vandaag op iPhone en iPad verschenen en zal later dit jaar ook op Wii U, Windows en Mac te spelen zijn. Tengami is moeilijk te definiëren: het is een combinatie van een kinderboek pop-up plaatjes, Japanse origami-vouwkunst en puzzels. Alleen al het uiterlijk en de manier van bedienen wekt verwondering. Je raakt het aan, alsof het een fysiek boek is. Dat is ook de gedachte achter Tengami: wat zou er gebeuren als je een kinderboek zou omzetten naar een game? In Tengami moet je eerst de regels van de game leren kennen, voordat je puzzels kunt oplossen.

De afgelopen jaren heeft Tengami nogal wat vertraging opgelopen. Het oorspronkelijke plan was om de game in 2013 uit te brengen, maar bugs hielden de release tegen. In augustus 2013 beloofden de makers nog dat de game écht nog in 2013 zou uitkomen. Destijds was er nog weinig bekend over de app. Het zou mooie, minimalistische graphics krijgen in een Japanse stijl. De eerste trailer toonde al wel dat het om een digitaal pop-up boek zou gaan. Bij het omslaan van de bladzijden vouwt zich een nieuwe wereld open:

Alles speelt zich af in het pop-up boek, waarbij je het papier moet vouwen en er overheen vegen om de puzzels op te lossen en geheimen te ontdekken. Tengami is geen boek, maar een spel binnen een pop-up boek, beweert ontwikkelaar Nyamyam. De Japans klinkende muziek brengen je in een staat van volkomen ontspannen, wat nog eens wordt versterkt door het feit dat er eigenlijk weinig actie te beleven valt in deze game. Als er al een mannetje of bootje door het beeld beweegt, is die zo klein weergegeven, dat je in feite naar een landschap zit te kijken. Dat landschap is weergegeven in mooie kleurschakeringen die het ook al zo’n rustig effect geven. Je komt geen vijanden tegen en je bent niet aan tijd gebonden. Als je al lang games speelt op de iPhone, doet het je ongetwijfeld denken aan Zen Bound, dat een vergelijkbaar kleurenpalet heeft en ook een bijzondere speelwijze introduceerde: het wikkelen van een touwtje rondom allerlei objecten.

Een trailer uit december 2013 maakt duidelijker hoe de ontwikkelaars het boek tot leven hebben gebracht:

In Tengami bestuur je een samurai-krijger door op het scherm te tappen. Als je op een bepaalde plek op het scherm tapt, loopt de samurai er naartoe. Plekken op het scherm gloeien licht op, om aan te geven dat je er iets mee kunt: tappen, trekken of duwen bijvoorbeeld. De wereld in de game vouwt dan open en er verschijnt een nieuwe omgeving of een extra element, bijvoorbeeld een deur of een trap waarmee je uit de spelomgeving kunt vertrekken. Kijken naar de scenes en puzzelen hoe je verder moet gaan, dat is waar het om draait. En je moet het allemaal zelf uitzoeken, wat voor mensen met weinig geduld een omgekeerd effect zal hebben: geen ontspanning, maar enorme frustratie omdat je niet verder komt.

De ontwikkelaars hebben inmiddels aangegeven dat ze op de hoogte zijn, dat heel wat spelers zijn komen vast te zitten in de game. Als je dan €4,49 hebt betaald voor een game, is het een beetje zuur als je er niet van kan genieten. Ze geven mondjesmaat hints om mensen verder te helpen.

Tengami komt het best tot z’n recht op het grotere scherm van de iPad, als je ‘s avonds lekker op de bank zit en even helemaal de zorgen van de dag wil vergeten. De hoeveelheid detail die je in deze game vindt, is met geen enkele andere te vergelijken. De ontwikkelaars hebben geprobeerd om het effect van vouwend papier zo goed mogelijk na te bootsen op het scherm en dat is ook de reden waarom er drie jaar ontwikkeltijd in is gaan zitten. Wat je als speler vervolgens nog nodig hebt is ook héél veel tijd. Tengami kun je niet even gehaast tussendoor spelen.

Downloaden: Tengami (€4,49, universeel, iOS 7.0+)

tengami-ipad-huisjes

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 februari 2014, 20:40
Categorie Games
Onderwerpen avonturengame, game

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.